UKIDAJU REZERVAT

Dupini smetaju gospodarskom razvoju

29.07.2009 u 09:48

Bionic
Reading

Državni zavod za zaštitu prirode privodi kraju novi prijedlog zaštite na istočnoj obali otoka Cresa i Lošinja prema kojem će rezervat za dupine imati manji stupanj zaštite, a u Zavodu smatraju da će time potaknuti gospodarski razvoj

Prije nepunih mjesec dana, Božo Biškupić u Ministarstvu kulture ugostio je Luku Omana iz udruge Prijatelji životinja koji mu je došao predati zahvalnicu povodom izrade i donošenja pravilnika u kojem se zakonom zabranjuje držanje dupina u zatočeništvu. Tada su Prijatelji životinja na svojoj internetskoj stranici Ministarstvo kulture stavili na prvo mjesto svoje top liste pozitivaca. Bilo je zanimljivo da je paralelno prvo mjesto na listi negativaca zauzeo također jedan kulturnjak, pisac Pavao Pavličić, kojem su Prijatelji životinja zamjerili tekst o vegetarijancima. No čini se da ovakva snažna institucionalna potpora jednoj udruzi koja glasno promovira prava životinja neće biti dugog vijeka.

Kako prenosi Novi list, Državni zavod za zaštitu prirode privodi kraju novi prijedlog zaštite na istočnoj obali otoka Cresa i Lošinja, koji predviđa manji stupanj zaštite. Umjesto rezervata, sada se predlaže prostor zaštite u kategoriji regionalnog parka. Novi prijedlog poklapa se s istekom trogodišnje preventivne zaštite, proglašene 27. srpnja 2006. Istočne obale Cresa i Lošinja tada su proglašene rezervatom za dupine na što su prosvjedovali ribari, morski prijevoznici i onih koji smatraju da rezervat zaustavlja gospodarski razvoj.

Ministarstvo kulture već je prije dvije godine bilo najavilo da će se razmotriti prijedlog o smanjenju zaštite, a prije godinu dana lošinjsko Gradsko vijeće većinom glasova donijelo je zaključak kojim se od Ministarstva tražilo potpuno ukidanje zaštite. Preventivna zaštita bila je proglašena na tri godine, nakon čega je trebala biti proglašena trajna.

'Novi prijedlog osigurava zaštitu dupina i ostalih biljnih i životinjskih vrsta, a ne sprečava gospodarski razvoj. Područje je zonirano, a iz zaštite je izuzeta zona tristo metara od obale, dok je u pojedinim zonama u moru, na primjer, mriještenja ribe i u posebno vrijednim staništima, zaštita veća. Pritom su ta područja određena upravo na prijedlog lokalnog stanovništva', izjavio je za Novi list ravnatelj Državnog zavoda za zaštitu prirode Davorin Marković.