KAO U FILMU

Dupini od bijele psine štitili plivača koji je plivao za njih

29.04.2014 u 12:33

Bionic
Reading

Jedan od pet najboljih svjetskih plivača maratonaca u otvorenim vodama Adam Walker nedavno je dobio neočekivanu, ali prikladnu pomoć u svojem posljednjem velikom pothvatu

Dok je za zakladu Whale and Dolphin Conservation 22. travnja plivao preko Cookovog prolaza na Novom Zelandu - dionicu dugu 25,7 km - primijetio je da ga vreba velika bijela psina. No samo nekoliko minuta kasnije okružilo ga je jato od 10-ak malenih dupina koji su ga očito odlučili zaštititi od zajedničkog neprijatelja. Dupini su svoju brzinu prilagodili Walkerovoj i pratili ga više od sat vremena sve dok se vode nisu raščistile.

Walker je svoje iskustvo koje neodoljivo podsjeća na scenarij filma 'Flipper' opisao kao ostvarenje sna.

Preplivavanje Cookovog prolaza, morskog tjesnaca koji dijeli sjeverne od južnih otoka Novog Zelanda, šesti je od ukupno sedam maratona u neugodnim otvorenim vodama od kojih se sastoji tzv. Ocean’s 7 challenge. Britanski učitelj plivanja odradio je dionicu za osam sati i 36 minuta. Prije toga je preplivao Engleski kanal, kanal Catalina, kanal Molokai, Gibraltar i kanal Tsugaru.

Njegov završni pothvat – plivanje preko Sjevernog kanala - najavljen je za kolovoz ove godine. Ako uspije, postat će druga osoba na svijetu koja je dovršila svih sedam izazova iz niza Ocean’s 7 challenge.

Udruga Whale & Dolphin Conservation nastoji zaustaviti ubijanje dupina i kitova u cijelom svijetu.

'Ova zaklada mi je jako draga. Humanitarni rad na sprečavanju klanja ovih divnih morskih stvorenja je vrlo težak', napisao je Walker na svojoj stranici prije nego što se otisnuo preko voda Cookovog prolaza čija temperatura rijetko raste iznad 12 °C.

Walker je u svojem tekstu anticipirao neobičan događaj.

'Tijekom svojih plivanja često srećem različite morske životinje, među kojima dupine, kitove i morske pse', napisao je u kratkoj najavi i zamolio za podršku donatora.

Dupini su poznati po inteligenciji, ali i po društvenom ponašanju i razvijenom altruizmu koji nerijetko prelazi granice njihove vrste. Stručnjaci tvrde da ponekad kruže oko ljudi kako bi ih zaštitili ili napadaju morske pse kako bi ih otjerali. Jedna su od rijetkih životinjskih vrsta koja ima kulturu. U svibnju 2005. znanstvenici su otkrili da indopacifički dobri dupini uče svoje mladunce kako da koriste oruđe, odnosno kako da svoje nosnice i usta prekrivaju spužvama kako bi ih zaštitili od mulja i pijeska dok ruju po morskom dnu. Slično prenošenje znanja o tome kako koristiti štapove i alge u seksualnom ritualu otkriveno je kod mužjaka brazilskih riječnih dupina.

No stručnjaci upozoravaju da, unatoč radoznalosti i prijateljskom ponašanju, dupine treba tretirati kao divlje životinje – kako za njihovo, tako i za naše dobro.