UKRAJINSKA VOJNA ZAGONETKA

Dupini iz oceanarija - dresirani da ubiju?

17.10.2012 u 07:46

Bionic
Reading

Izgled dupina koji zabavljaju posjetitelje oceanarija u ukrajinskom gradu Sevastopolju naveo je medije da se ponovo zapitaju je li obnovljen tajni sovjetski program dresure morskih životinja u vojne svrhe. Osim miniranja i razminiravanja, te svrhe navodno uključuju i ubijanje neprijateljskih ronilaca te samoubilačke napade u stilu živih torpeda

Dnevni list Segodnja prošlog tjedna je dobio neslužbene informacije da se dupini i dalje koriste za razminiravanje u crnomorskoj luci Sevastopolj koja je dom ukrajinskoj i ruskoj floti, a nekad je bio zatvoreni grad i jedna od tri najveće sovjetske baze na moru, uz sjeverni Murmansk i pacifički Vladivostok.

Premda nema potvrde o borbenoj dresuri tih inteligentnih sisavaca, Segodnja citira svjedočanstva civila o 'izranjavanim dupinima s razbijenim nosevima' koji su proteklih godina viđani u sevastopoljskom Državnom oceanariju, a navodno ni sami djelatnici nisu skrivali da se delfini obučavaju za neke specijalne zadatke.

U sovjetsko doba, u sve tri stožerne luke provođena su istraživanja i dresure inteligentnih morskih životinja za čuvanje luka i napade na neprijateljska plovila. No raspadom države, programi su ostali bez državne potpore, životinjama je prijetila smrt, a stručnjaci su se razmiljeli po svjetskim cirkusima i oceanarijima.

Sličnim istraživanjima bave se i u SAD-u. Delfini i morski lavovi korišteni su u ratovima u Vijetnamu i Iraku, ali nema službenih priznanja da su bili akteri, odnosno sredstvo napadačkih misija.

Godine 2000. BBC je pisao da je Rusija prodala Iranu ukupno 27 životinja (dupina, morskih lavova, tuljana, morževa, jednog beluga kita i, vjerovali ili ne, tri kormorana!). Otpremljene su u Perzijski zaljev, jedno od strateški najznačajnijih mjesta na svijetu otkako je isti postao ovisan o nafti.

Neki od prodanih sisavaca bili su u razdoblju Sovjetskog Saveza dresirani za zarobljavanje ili napadanje neprijateljskih ronilaca s ostima pričvršćenim uz tijelo. BBC je pisao i da su dupini bili istrenirani za samoubilačke, 'kamikaza' akcije zalijetanja na brodove s minama pričvršćenim uz trup. Između ostalog, životinje su navodno znale razlikovati američke od sovjetskih podmornica po zvuku propelera (zanimljivo, američka mornarica tvrdi da delfini ne mogu razlikovati neprijateljske od domaćih plovila). Sovjetski program dresure vodio je doktor znanosti Boris Žurid, koji je prije nekoliko godina obnovio posao u Sevastopolju.

Zanimljivo, Državni oceanarij kao institucija ukrajinske vojske ujedno građanima nudi delfinsku terapiju. Plivajući s morskim sisavcima koji su poznati po pozitivnom raspoloženju prema čovjeku, djeca s razvojnim, fizičkim i emocionalnim poteškoćama često ostvaruju napredne rezultate.

Slično kao i u Murmansku, stručnjaci u Sevastopolju poriču da se životinje obučavaju za akcije poput lova na ronioce. Kažu da nemaju prava za to, ali da opcija postoji i da su spremni - ako država izda takvu naredbu – raditi i spomenute programe.