UGROŽEN ZELENI OTOK

Dunav u jednom danu porastao za jedan metar

17.01.2011 u 13:14

Bionic
Reading

Na Dunavu kod Batine još uvijek vlada normalno stanje, iako voda raste iz sata u sat, pa konstantni porast vodostaja prijeti uvođenjem redovnih mjera obrane od poplava već u utorak

U samo 24 sata Dunav je na vodomjernoj postaji kod Batine porastao skoro za metar. Razina vode u ponedjeljak u podne iznosila je 439 centimetara, dok je dan ranije vodostaj bio 352 centimetara. Stoga su vlasnici vikendica u naselju na Zelenom otoku kod Batine već obavili sve pripreme za dolazak velikog vodnog vala iz Mađarske jer se procjenjuje kako će do vikenda Dunav porasti čak tri metra.


'Od 2000. Dunav nas je plavio četiri puta, ali nikada u siječnju. Nikad nije bilo da se snijeg topio u siječnju, već u proljeće ili na ljeto, kad smo i očekivali poplave. Najgore je bilo 2006', prisjeća se pred novinarima Julijana Šarc koja, zajedno sa suprugom Josipom, već 40 godina vodi evidenciju o najvišim vodostajima u vrijeme poplava na svojoj vikendici.

Baranjci su, doista, posljednjih godina navikli na česte poplave, ali nikada početkom godine. Neuobičajenom porastu Dunava u pola zime pridonijele su visoke temperature i topljenje snijega ponajprije u Njemačkoj, a potom i u Austriji. Vodni val već je stigao u Mađarsku, no svi se nadaju kako će tek redovne mjere biti dovoljne i da neće biti razloga za izvanredne mjere obrane od poplava.

Kad Dunav kod Batine dosegne 500 centimetara, proglašavaju se redovne, a na 750 centimetara i izvanredne mjere. Očito će stradati tek vikend-naselje Zeleni otok u kojem su objekti građeni izvan zone nasipa kojima se Baranja brani od poplava. 'Već u srijedu ili četvrtak Zeleni otok bit će odsječen od svijeta. Došlo je do naglog topljenja snijega i dolaska velikih vodnih valova Dunavom.

Nikad nismo imali ovako visok vodostaj Dunava u siječnju. Siječanj nije tipično vrijeme, nije normalno da se snijeg već otapa i da imamo veće količine oborina, ali se moramo nositi s tom situacijom', poručuje Zoran Đuroković iz Hrvatskih voda.

Stručnjaci uvjeravaju da je, zahvaljujući sustavu nasipa koji mogu izdržati razinu vode od 830 centimetara, cijela Baranja sigurna, iako se očekuje i porast Drave te ostalih pritoka Dunava. Od visokog vodostaja nemaju razloga strahovati ni u Vukovaru. Dunav tamo raste tek nešto više od centimetra na sat, no svakako će se pratiti situacija s dolaskom vodnog vala jer će se na udaru naći Otok sportova, jedina lokacija u Vukovaru izvan sustava nasipa koji brane Vukovar od velike rijeke.

Vodostaj je u ponedjeljak u podne na vodomjernoj postaji u Vukovaru iznosio 326 centimetara. Za redovne mjere obrane od poplava nužno je da voda dosegne razinu od 580 centimetara, a dodatnih pola metra više stvorit će pretpostavke za uvođenje izvanrednih mjera. Ipak, sve službe bit će u stanju pripravnosti, umiruju javnost odgovorni.