HRVATSKE VODE

Dunav nije onečišćen, Vukovaru voda iz zdenaca

09.10.2010 u 17:49

Bionic
Reading

Osječki Vodno-gospodarski odjel Hrvatskih voda izvijestio je popodne kako do sada provedene analize uzoraka vode iz Dunava kod Batine, nisu utvrdile pojavu onečišćenja.

To znači da izmjerene vrijednosti fizikalno-kemijskih pokazatelja i metala u vodi Dunava kod Batine ne odstupaju od uobičajenih mjernih vrijednosti.

Direktor osječkog Vodno-gospodarskog odjela Hrvatskih voda Zoran Đuroković izjavio je u Osijeku kako se prvi tragovi onečišćenja, ako ih bude bilo, mogu očekivati tijekom sutrašnjeg dana.

Budući da se u Mađarskoj danas pojavila mogućnost novog izlijevanja toskičnog mulja iz oštećenog spremnika u tvornici za preradu aluminija na zapadu Mađarske, Đuroković je kazao kako u slučaju novog ekološkog incidenta u Mađarskoj, još uvijek ima 4 do 5 dana da eventualno zagađenje dođe do Hrvatske.

U današnjem dnevnom izvješću Hrvatskih voda, dostavljenom medijima, navodi se kako se uzimanje uzoraka vode iz Dunava, na graničnom profilu s Mađarskom, provodi dva puta dnevno, a provodit će se i dalje, ovisno o razvoju situacije u Mađarskoj te procjeni stanje nadležne vodopravne inspekcije te Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Vukovaru voda iz dubokih zdenaca

Iz mjera predostrožnosti Vodovod grada Vukovara do daljnjega neće zahvaćati vodu iz Dunava, već će isključivo koristiti podzemne vode iz dubokih zdenaca, u cilju potpune sigurnosti javnog vodoopskrbnog sustava na području grada Vukovara, navodi DUZS.

Mjere nadzora i uzorkovanja vode provoditi će se i nadalje, ovisno o razvoju situacije u Republici Mađarskoj, te rezultatima analiza i procjeni stanja. Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) i dalje će biti u redovitom izravnom kontaktu sa stručnim dežurnim službama te će javnost pravovremeno obavještavati o svim eventualnim promjenama situacije.