PROŠLA OPASNOST

Dunav kod Batine u opadanju

23.01.2011 u 11:00

Bionic
Reading

Vodostaj Dunava kod Batine od jučer kada je izmjereno plus 595 centimetara, danas prije podne iznosi plus 587 i u daljnjem je opadanju, izvijestili su u Centru za obranu od poplava Hrvatskih voda Osijek

Prema riječima Davora Haničara, dežurnog u Centru, najviši vodeni val, koji je jučer prošao Dunavom kod Batine, znatno je manji od očekivanog, jer su prognoze bile da će doseći i do plus 650 centimetara. Dodao je kako nije bilo problema, osim što je poplavljen prvi red vikendica na Zelenom otoku kod Batine, koji inače nije branjen. Tijekom današnjeg dana najviši vodeni val Dunava proći će Aljmaš i kreće prema Dunavu kod Iloka, kazao je Haničar.

Istaknuo je kako su i dalje na snazi mjere redovne obrane od poplave za Baranju koje su uvedene prošli tjedan kada je vodostaj Dunava prešao plus 500 centimetara, kada se uvode redovne mjere obrane od poplave.

Unatoč tome što je vodeni val Dunava znatno manji od očekivanog, vodostaj Dunava posljednjih dana kao i jučerašnji, najviši je za ovo doba godine od 1920. godine, od kada se mjeri vodostaj na tom području, kazao je Haničar.