put do 2036.

Duma podržala ustavne promjene koje omogućuju Putinu ostanak na vlasti

11.03.2020 u 12:20

Bionic
Reading

Ustavne promjene koje omogućuju Vladimiru Putinu da se ponovno kandidira za predsjednika na izborima 2024. prošle su u donjem domu ruskog parlamenta u srijedu, čime je otvoren put za njegov mogući ostanak na vlasti do 2036.

Putin (67), koji dominira ruskom političkom scenom dva desetljeća, bilo kao predsjednik ili premijer, održao je obraćanje u utorak u donjem domu parlamenta, Dumi, i među ostalim rekao da su u vrijeme krize ograničenja mandata manje važna.

Po ustavu, Putin mora odstupiti s dužnosti 2024. kada završava njegov drugi uzastopni a ukupno četvrti predsjednički mandat. Međutim, amandman kojega je i sam podržao formalno bi 'resetirao' broj njegovih predsjedničkih mandata na nulu.

Državna Duma u srijedu je izglasala tu promjenu zajedno s drugim ustavnim amandmanima s 383 glasa u trećem i završnom čitanju. Nitko nije glasao protiv, a 43 zastupnika bila su suzdržana. Dvadeset i četiri zastupnika bili su odsutna.

Ako Ustavni sud, kao što očekuju Putinovi kritičari, da svoj blagoslov tom amandmanu i ako ga građani podrže na referendumu u travnju, Putin će se moći ponovno kandidirati za predsjednika 2024.

Kritičar Kremlja i oporbeni političar Aleksej Navaljni rekao je kako vjeruje da će Putin sada pokušati postati doživotnim predsjednikom.

Putin nije otkrio kakvi su mu planovi za budućnost nakon isteka mandata 2024., ali je kazao da ne zagovara sovjetsku praksu doživotnih čelnika.

Oporbeni aktivisti izjavili su da planiraju održati prosvjede vjerojatno u petak protiv mjere koja bi omogućila ostanak Putina na vlasti.

Međutim, njihove planove komplicira odluka moskovskih vlasti kojom su zabranjena javna okupljanja više od 5000 ljudi do 10. travnja zbog opasnosti od koronavirusa.