KORUPCIJA U CRNOJ GORI

Đukanovićevi suradnici cenzuriraju NATO-ovu konferenciju

10.10.2012 u 12:14

Bionic
Reading

Crnogorski parlament opozvao je sudjelovanje istraživačke novinarke Mirande Patručić na godišnjem seminaru NATO-a Rose Roth, gdje je najavljen njen govor o borbi protiv korupcije. Pristup NATO-ovom seminaru, koji se u Crnoj Gori održava od 15. do 17. listopada, onemogućen je i Drewu Sullivanu, uredniku istraživačke mreže OCCRP. Zatim je sudjelovanje otkazala Dragana Žarković Obradović, urednica Balkanske mreže za istraživačko novinarstvo (BIRN). Ranko Krivokapić, predsjednik Skupštine Crne Gore, odbacuje optužbe za cenzuru tvrdeći da suorganizator seminara nije Skupština nego skupštinski Odbor za sigurnost

Kao jedna od autorica novinarskog istraživanja koje je razotkrilo financijsko-poslovnu mrežu Mile Đukanovića, najutjecajnijeg crnogorskog političara, Patručić je namjeravala naglasiti razliku između rada državnih tužilaštava demokratskih država i Crne Gore.

'Htjela sam reći da tužilaštva u demokratskim državama na natpise o korupciji i kriminalu reagiraju otvaranjem istraga, zamrzavanjem računa i otvorenom komunikacijom s medijima. U Crnoj Gori se traži razotkrivanje izvora i procesuiranje onih koji pomažu da istina izađe na vidjelo', izjavila je Patručić tportalu.

Patručić je novinarka Projekta izvještavanja o organiziranom kriminalu i korupciji (OCCRP), koji je nedavno objavio niz tekstova o povezanosti Prve banke, crnogorskog državnog proračuna i privatnih poduzeća, u mreži koju kontrolira Milo Đukanović, bivši višegodišnji predsjednik i premijer Crne Gore, sada predsjednik vladajuće stranke DPS.

Iz NATO-a je ljetos dobila poziv da održi predavanje na 81. godišnjem seminaru Rose Roth u Svetom Stefanu i Cetinju, ali prije desetak dana telefonski su je obavijestili da je opozvana na zahtjev Skupštine Crne Gore.

'Rekli su mi da je vrijeme veoma osjetljivo zbog izbora', kaže Patručić.

Nakon što ga je OCCPR prošli tjedan u priopćenju za medije prozvao da je inzistirao na tome da Patručić ne govori na skupu, predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić sada negira sudjelovanje parlamenta u organizaciji NATO-ovog seminara. U izjavi za Radio Slobodnu Europu rekao je da se zna 'da su organizatori seminara ne Skupština Crne Gore, nego skupštinski Odbor za sigurnost i nadležno tijelo Parlamentarne skupštine Savjeta Europe'.

Međutim demantira ga nitko drugi nego NATO. 'Parlamentarna skupština NATO-a organizira 81. seminar Rose Roth u suradnji sa Skupštinom Crne Gore od 15. do 17. listopada u Svetom Stefanu i Cetinju', stoji u izjavi tportalu u kojoj se dodaje da 'načelno NATO ne komentira pojedinosti iz postupka pozivanja'.

Dragana Žarković Obradović, urednica BIRN-ovog ogranka u Srbiji, odustala je od sudjelovanja na skupu iz solidarnosti s Patručić i izjavila da je 'doista neozbiljno govoriti o integritetu na konferenciji na kojoj se nekoga opoziva samo zbog kritičnosti prema vladi'. 'Odustajanje od konferencije je malen, simboličan korak, ali za mene je ovo pitanje osobnog i profesionalnog integriteta.'

'Tužno je što toliko mnogo dužnosnika neće čuti punu istinu o korupciji u Crnoj Gori', poručio je također opozvani urednik OCCPR-a Drew Sullivan.

Nakon što je OCCPR ljetos objavio rezultate istraživanja o poslovnim transakcijama Prve banke, pod kontrolom Đukanovićevih srodnika i pouzdanika, informacije su prenijeli mnogi crnogorski i mediji u regiji, a budući da je u projektu surađivao BBC Newsnight, i britanska novinska kuća. Tekstovi i opsežna dokumentacija dostupni su na web sjedištu projekta