poskupljenje plina

Đujić (SDP) prozvao Vladu da je zakonom o tržištu plina prevarila Europsku komisiju

26.02.2020 u 13:57

Bionic
Reading

SDP-ov saborski zastupnik Saša Đujić optužio je u srijedu Vladu da je prihvaćanjem Zakona o tržištu plina prevarila Europsku komisiju i na tri godine odgodila poskupljenje plina koje se može očekivati 2021. godine kada je će, kaže, SDP biti na vlasti, dok iz HDZ-a odlučno odbacuju njegove tvrdnje

Kad smo donosili Zakon vi iz Vlade ste prevarili Europsku komisiju jer ste ih zamuljali, izjavio je Đujić u raspravi o Vladinu prijedlogu da se izmjeni Zakon o tržištu plina.

Tražio je da se to zabilježi kako bi se za godinu dana, "kad SDP bude na vlasti", a plin poskupi, znalo da je za to odgovoran HDZ, a ne SDP.

Miro Totgergeli (HDZ) odbacuje njegove tvrdnje i tumači kako je vezano za spomenuti Zakon s Komisijom dogovoreno da do konca ožujka 2021. za hrvatska kućanstva ostane regulirana cijena plina.

'I sad to se prikazuje kao podvala HDZ-ove Vlade, a onda u istom govoru čujem da će 2021., kad regulacija prestane, HDZ opet biti kriv ako slučajno poslije ožujka 2021. cijena plina na tržištu poraste', poručio je HDZ-ov zastupnik.

Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) tvrdi da Vlada nema energetsku strategiju, da smo u "bezkoncepcijskom" stanju, a ključnim drži pitanje hoće li se Hrvatska okrenuti većoj proizvodnji domaćeg plina ili će postati samo jedan u nizu kupaca sa svjetskog tržišta plina. Do osamostaljenja smo proizvodili oko 80 posto plina za naše potrebe, sada se to prepolovilo, istaknuo je.

'Mislim da će kroz dvije godine proizvodnja biti čak 20 posto manja', navodi Stjepan Čuraj (HNS) te ističe kako se "moramo" pobrinuti da građani imaju sigurnu i jeftinu opskrbu plinom. Ponovio je svoj prijedlog da se obveže distributera ili operatora transportnog sustava da domaćinstvima dostavi i ugradi detektore ugljičnog monoksida.

Državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Ivo Milatić odgovara mu kako taj prijedlog nije ugrađen u predmetni zakon, ali da je 'to dobra stvar koju treba uvesti'. Odlučili smo taj uređaj ponuditi operaterima kao alternativu, odgovorio je Čuraju.