KUGA ZA DEMOKRACIJU

Duhanski lobi 'secirao' sve europarlamentarce

06.12.2013 u 07:32

Bionic
Reading

Europski parlament odlučio je postrožiti propise o pakiranju i prodaji cigareta, ali u to još treba uvjeriti predstavnike svih država članica. Duhanska industrija lobira - a detalji su izašli u javnost, izvještava Deutsche Welle

Matthias Groote ni sam ne zna zašto ga je duhanski koncern Philip Morris svrstao među 'prijatelje duhanske industrije'. Možda su lobisti duhanske industrije krivo shvatili njegovu spremnost da razgovara s njima, nagađa taj predsjednik Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta, zbog navike da razgovara sa svim stranama kako bi čuo sve argumente.

Europski parlament i Vijeće EU-a raspravljaju o novim propisima koji, između ostalog predviđaju veće natpise upozorenja i tzv. 'slike užasa', fotografije ljudskih organa kod kroničnih pušača na ambalaži. Predstavnici zemalja na ministarskoj razini naklonjeniji su interesima svojih industrija nego zastupnici EP-a, ali ovaj put se čini kako je kompromis nadomak ruke i kako bi mogao biti objavljen već sljedećih dana.

'Profil' svakog zastupnika

Njemački list Süddeutsche Zeitung otkrio je detalje pritiska koji je duhanski lobi vršio na zastupnike, objavivši tajni dokument koncerna Philip Morris. Taj koncern je u EU institucije poslao čak 161 lobista, te je za sve zastupnike EP-a izrađen profil o stavovima i odnosu prema duhanskim proizvodima i pušenju. Svaki zastupnik je 'obrađivan' - čini se, svim sredstvima, prenosi DW

Philip Morris ne osporava da su izrađeni profil zastupnika i objašnjava da to 'odgovara uobičajenom postupku svih poduzeća, nevladinih organizacija i interesnih skupina u okviru informiranja osoba koje donose odluke'. I to jest tako, osobito u SAD-u.

Proizvođač cigareta priznaje kako je angažirao 161 lobista i ukazuje kako je to i dragovoljno objavio u Indeksu transparentnosti EU-a gdje se evidentiraju osobe koje otvoreno zastupaju nečije ili nekakve interese. Zato i direktor Philip Morrisa za Europu, Drago Azinovic, tvrdi kako su 'proaktivno i transparentno objavili njihovo viđenje i kako će to činiti i dalje'.

'Ovog treba izolirati'

No iako se čini kako je duhanski koncern uistinu učinio sve po propisima, nekim zastupnicima itekako smeta kako se to radi.

'Ova vrsta lobista je kuga za demokraciju', gunđa zastupnik demokršćana Karl-Heinz Florenz, jedan od autora smjernica, uz čije ime u objavljenom tajnom dokumentu Philipa Morrisa stoji da ga treba 'izdvojiti i izolirati'. Utoliko je bio i cilj pritiska: svaki dan ga se zvalo, primao je na desetke pisama, stotine e-mailova. Neki su bili ljubazni, mnogi s molbom, neki i bezobrazni. Uvijek iznova se spominjao argument nestanka radnih mjesta ako dođe do pada prodaje kada se budu objavljivali takvi natpisi upozorenja ili ako se budu morali objavljivati sastojci koji se stavljaju u cigarete.

'Oni su išli mojim kolegama s pogrešnim argumentima i tvrdili, pazite, Florenz je zao čovjek koji stavlja na kocku 100.000 radnih mjesta', žali se Florenz.

Tu brojku je 'progutao' i njemački tabloid Bild, iako čitava duhanska industrija u Njemačkoj ne zapošljava više od 10.000 ljudi. Čak i ako se ubroje vlasnici kioska, trgovci i vozači kamiona koji prevoze duhanske proizvode, jedva će se doći do 40.000.

Objavljivanjem tajnog naputka, EP se okreće protiv lobista. 'Nakon što je objavljen taj dokument, preko noći je izaslanstvo Belgije prešlo na našu stranu', tvrdi Florenz. 'Onda se počelo okretati i izaslanstvo Irske, Francuske, iz svake zemlje oko 20, 30 posto predstavnika.'

Utoliko se više čini kako će Vijeće EU-a prihvatiti zaključke EP-a i pooštriti propise o prodaji duhanskih proizvoda. Koliko, tek ostaje za vidjeti.

Više o toj temi možete pročitati ovdje