PROCJENE MINISTARSTVA FINANCIJA

Duhanska industrija oštetila proračun za 20 milijuna kuna!

20.06.2013 u 21:13

Bionic
Reading

Ministar financija Slavko Linić žestoko je napao duhansku industriju na današnjoj sjednici Vlade. Predstavljajući izmjene Zakona o trošarinama koje se odnose na trošarine na cigarete, Linić je ustvrdio da su manipulacijama markicama proizvođači cigareta 'pokrali državni proračun'. Prema procjenama Ministarstva financija proračun je tako oštećen za 20 milijuna kuna

U Ministarstvu financija potvrdili su nam priču koju je na današnjoj sjednici Vlade otkrio ministar financija Slavko Linić. Naime, početkom 2013. trebalo je doći do povećanja trošarina, no s obzirom da su 2009. i 2010. proizvođači duhana nagomilali zalihe po starim trošarinama, u Vladi su s povećanjem ipak krenuli ranije, već krajem 2012.

'U skladu s donesenom odlukom, a zbog osnovane sumnje u ponovno nagomilavanje zaliha cigareta i pokušaj izbjegavanja plaćanja trošarina na duhanske proizvode po novim višim trošarinama, 13. studenog 2012. godine u prijepodnevnim satima Ministarstvo financija je naložilo obustavu markica za označavanje duhanskih prerađevina. Istog dana, neposredno prije negoli je izdavanje stvarno obustavljeno, iz trezora Carinske uprave povučena je velika količina markica, koja je uz one ranije povučene dostatna za nešto više od dva mjeseca', pojašnjavaju nam u Ministarstvu financija.

Prema procjenama Ministarstva financija, proizvođači duhana su na taj način platili manje trošarine nego što bi trebali da su istu količinu naručili kada im je stvarno bila potrebna te na taj način oštetili državni proračun za 20 milijuna kuna.

Osim toga, nakon povećanja trošarina uslijedilo je i poskupljenje cigareta, pri čemu u Ministarstvu financija procjenjuju da je duhanska industrija ostvarila ekstra prihode od preko 100 milijuna kuna.

No, po svemu sudeći, stvaranju špekulativnih zaliha koje su za cilj imale izbjegavanje plaćanja trošarina ipak je došao kraj i to kroz izmjene Zakona o trošarinama. Prema prijedlogu izmjena Zakona, trošarinske markice više na sebi neće imati cijenu, nego će biti bez nje, a proizvođačima bi se uvela obveza da prilikom svake promjene cijena cigareta, bilo zbog vlastite politike cijena ili trošarina, popišu sve zalihe cigareta u pogonima, skladištima i na prodajnim mjestima. Tako bi se, bez obzira na to kada su za cigarete preuzete markice, plaćala nova trošarina istog dana kad se ona i počne primjenjivati.