OPET ŠKORPIONI

Dugogodišnje kazne zatvora za ratni zločin na Kosovu

18.06.2009 u 17:09

Bionic
Reading

Vijeće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu u četvrtak je, zbog ubojstva 14 civila u kosovskom mjestu Podujevu 1999. godine, na po 20 godina zatvora osudilo četiri pripadnika specijalne policijske postrojbe "Škorpioni" te jednog na 15 godina zatvora.

Kako prenose beogradski elektronički mediji, Željko Đukić, Dragan Medić i Dragan Borojević, koji su osuđeni na 20, te Miodrag Šolaja, osuđen na 15 godina, optuženi su da su kao pripadnici postrojbe "Škorpioni", koja je u to vrijeme bila u sastavu srbijanskog MUP-a, u dvorištu kuće obitelji Gashi u Podujevu, 28. ožujka 1999. godine pucali iz automatskog oružja u 19 civila.

Tada je ubijeno 14 žena i djece albanske nacionalnosti, dok je teško ranjeno i preživjelo petero djece.

Tijekom postupka saslušano je nekoliko desetina svjedoka, među kojima i preživjela djeca te jedan zaštićeni svjedok koji je posvjedočio da su optuženi maltretirali i tukli civile, a potom i pucali u njih.

Njih četvorica uhićeni su 19. listopada 2007. u Sremskoj Mitrovici, a suđenje je započelo rujna 2008. godine, a za isti zločin 2005. godine izrečena je presuda također pripadniku "Škorpiona" Saši Cvjetanu, koji je pravomoćno osuđen na kaznu od 20 godina zatvora.

Kako se navodi, postrojba "Škorpioni" poznata je i po zločinu koji su njezini pripadnici počinili 1995. u Godinskim barama kod Trnova, kada su ubili šestero muslimanskih civila iz Srebrenice, kojima su prethodno vezali ruke na leđa i maltretirali ih.

Taj događaj su, kako se podsjeća, snimili kamerom, a snimku zločina je haaško tužiteljstvo prikazalo 2005. godine na suđenju Slobodanu Miloševiću.