razgovor u sloveniji

Duda i Pirc Musar: Potpora Ukrajini, izbjegnuto pitanje pobačaja u Poljskoj

20.03.2024 u 21:42

Bionic
Reading

Slovenska predsjednica Nataša Pirc Musar ugostila je u srijedu poljskog kolegu Andrzeja Dudu i s njim potvrdila važnost potpore Ukrajini dok god je to potrebno, dok je u službenim razgovorima izbjegnuto pitanje pobačaja u Poljskoj, pišu slovenski mediji

Duda se prvog dana dvodnevnog službenog posjeta Sloveniji odvojeno sastao s predsjednicom Pirc Musar i premijerom Robertom Golobom.

Službeni posjet održava se u vrijeme kada se navršava 25. obljetnica ulaska Poljske u NATO i 20. obljetnica ulaska Slovenije.

"U vrijeme rata u Ukrajini ovakva vrsta savezništva važnija je nego ikad prije, što potvrđuje i nedavni ulazak Švedske i Finske u NATO", istaknula je Nataša Pirc Musar, prenosi slovensko Delo.

Za razliku od Poljaka, Slovenci su puno kritičniji prema NATO-u, pokazuje najnovija anketa provedena u državama saveza.

Sedamdeset i šest posto Poljaka smatra da treba dati vojnu pomoć drugoj državi članici ako bude napadnuta. U Sloveniji je spremnost znatno niža i iznosi 48 posto.

I dok 83 posto Poljaka vjeruje da članstvo u NATO-u odvraća od mogućeg napada na državu članicu, u Sloveniji to smatra samo 46 posto.

Suočen s rastućom ruskom prijetnjom, Duda je predložio povećanje izdvajanja za obranu članica NATO-a na tri posto BDP-a.

Poljaci već troše rekordnih 3,92 posto BDP-a za obranu, dok je u Sloveniji taj udio 1,33 posto, dodaje slovensko Delo.

Pirc Musar se, piše agencija STA, dotakla i rata u Pojasu Gazi te osudila ponovni napad na ljude koji su u enklavi čekali humanitarnu pomoć.

Pozvala je i na prekid vatre, poštivanje humanitarnog prava i oslobađanje talaca. Zajedno s Dudom podržala je rješenje s dvije države.

Slovenske aktivistkinje upozorile na problem pobačaja

Slovenske aktivistkinje upozorile su ispred slovenskog parlamenta da je Poljska jedna od zemalja s najrestriktivnijim zakonom o pobačaju u Europi.

Aktivistkinje Instituta 8. mart su porukom upitale poljskog predsjednika zašto podržava zabranu pobačaja u svojoj domovini.

"Žene u Poljskoj umiru u bolnicama zbog gotovo potpune zabrane abortusa. Predsjedniče Duda, zašto to podržavate? Nedostupnost abortusa ubija! Potpišite zakon o piluli za jutro poslije! Abortus će biti legalan", stoji u porukama na plakatima.

Pobačaj je zabranjen u gotovo svim slučajevima zbog čega su Poljakinje koje žele prekinuti trudnoću u teškoj situaciji. Mnoge su umrle u bolnicama jer nisu dobile odgovarajuću skrb, više od 15.000 njih svake godine putuje u inozemstvo na pobačaj, koji moraju platiti, a mnoge su prisiljene tražiti druge, manje sigurne i skupe alternative, upozoravaju iz instituta.

Ističu i da je Duda više puta izrazio podršku zabrani pobačaja te da je jasno dao do znanja da će staviti veto na zakon o legalizaciji pobačaja u Poljskoj.

Duda je saveznik prethodne poljske vlade predvođene strankom Pravo i pravda.