pomoć ranjivim skupinama i gospodarstvenicima

Dubrovnik uz uštede i mjere pomoći očekuje 40 milijuna kuna deficita

27.03.2020 u 15:05

Bionic
Reading

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković predstavio je u petak mjere Grada Dubrovnika za pomoć ranjivim skupinama i gospodarstvenicima u prevladavanju krize pandemije koronavirusa od travnja do lipnja, koje bi, uz uštede gradske uprave, trebale donijeti proračunski deficit od 40 milijuna kuna

Mjere za ranjive skupine iznose 17,5 milijuna kuna, a mjere financijskog oprosta gospodarstvenicima 28,75 milijuna kuna, uz odgodu naplate još 38,4 milijuna kuna.

'Ove dvije mjere su 'spojene posude' te jedna bez druge ne mogu djelovati. Realne su i konkretne te u ovom trenutku odražavaju ono što možemo napraviti za sugrađane s egzistencijalnim problemom te gospodarstvenicima koji ne rade zbog niza ograničenja. Bili bismo najsretniji da sve svima možemo oprostiti i sve svima dati, ali takav sustav još nitko nije izmislio', naglasio je Franković.

Nabava respiratora

Napomenuo je kako je u izradi mjera u obzir uzeto više simulacija. 'Sve ove mjere su usmjerene na prvi scenarij, kada nakon tri mjeseca slijedi brzi oporavak i sve se nastavlja kao da se ništa nije dogodilo. Drugi scenarij, odnosno srednje brzi oporavak, uključuje usporeni rast u 2020. te normalni tijek 2021. godine. Treći scenarij sporog oporavka, gdje računamo na turističku sezonu 2022. godine, pri čemu moramo građanima osigurati sredstva za dostojanstven život', objasnio je Franković.

Naglasio je kako je najvažnije pobijediti pandemiju i sačuvati živote, zaštititi zdravstveno i egzistencijalno najugroženije. Moraju se očuvati radna mjesta koliko god moguće i zajamčiti normalan rad gradskih službi u izvanrednim okolnostima.

'Nastavljamo podupirati Opću bolnicu Dubrovnik, jer smo već nabavili pet respiratora, a stiže ih još po pet iz Njemačke i Kine, pa bi u borbi protiv koronavirusa imali među najvišim standardima u Hrvatskoj. Nisam za to da Dubrovčani imaju zdravstvenu skrb u Splitu, već bi se trebali liječiti ovdje', istaknuo je Franković.

Dubrovački gradonačelnik izrazio je nadu da će se trenutne mjere mijenjati kad se situacija počne popravljati pa će se moći razmišljati o većoj pomoći i građanima i gospodarstvenicima. Najavio je kako će se nakon 30. lipnja situacija opet sagledati, ali i da se nada da neće biti novih mjera.

Mjere ranjivim skupinama Franković je potom nabrojao tri ključne mjere pomoć ranjivim skupinama. 'Ukidamo plaćanje najma u stanovima u gradskom vlasništvu, a uvodimo socijalno-financijsku pomoć od mjesečno 3 tisuće kuna za kućanstva bez prihoda, odnosno 1 500 kuna za samce bez prihoda. Uz to, sa 1 500 kuna sufinanciramo podstanarstvo svih obitelji koje udovolje kriterijima', istaknuo je dubrovački gradonačelnik.

Dodao je kako će kućanstvima iz te ranjive skupine građana biti za iduća tri mjeseca oprošten dug za vodu i odvoz otpada, a oni koji odlukom Vlade RH budu oslobođeni plaćanja naknade za uređenje voda neće platiti komunalnu naknadu.

Najavio je kako će se u spomenutom tromjesečju sve dubrovačke obitelji osloboditi plaćanje naknada za smještaj djece u dječjim vrtićima, čak i ako se vrtići u međuvremenu otvore. 'Već smo objavili da se komunalna naknada za sve građane umanjuje za 15 posto, a parkiranje će iduća tri mjeseca biti besplatno', rekao je Franković.

Potpore gospodarstvenicima i obrtnicima Potpore gospodarstvenicima i obrtnicima, objasnio je Franković, odnose se na one koji ne mogu obavljati djelatnost sukladno odlukama Stožera civilne zaštite RH, a nisu u kategoriji skupina koje su oslobođene plaćanja dijela najma i javne površine.

Također, u sustavu su mjera vlade RH, a nisu imali dug prema Gradu Dubrovniku i prema trgovačkim društvima u vlasništvu Grada Dubrovnika do 31. prosinca 2019. godine.

'Svi koji su u unajmljenim privatnim prostorima vrijedi potpora od 2 500 kuna mjesečnog najma, ako imaju dokaz o plaćenoj najamnini. Umanjuje se plaćanje zakupa gradskih poslovnih prostora za 50 posto, a javnih površina za 70 posto. To opraštamo', naglasio je Franković. Naveo je i kako se za iduća tri mjeseca ukidaju plaćanja reklame i koncesijskih odobrenja, a sukladno zakonu ukida se i spomenička renta.

'Za neko buduće razdoblje odgađamo plaćanje poreza na dohodak i prirez u iduća tri mjeseca, a privatnim iznajmljivačima ukidamo plaćanje paušala za drugi kvartal. Uz to, svim gospodarskim subjektima umanjuje se komunalna naknada za 15 posto', nabrojio je Franković i naglasio kako će mjere vrijediti za sve koji će uredno izvršavati sve ostale obveze prema Gradu Dubrovniku u iduća tri mjeseca.

Smanjenje plaća i naknada Franković je kao mjere uštede Grada Dubrovnika naveo smanjenje plaća djelatnicima u gradskoj upravi i javnim ustanovama za 10 posto te ukidanje plaćanja naknada za članstva u upravnim vijećima javnih ustanova te članovima Gradskog vijeća, kao i naknada za političke stranke.

Uz to, na tri mjeseca zaustavit će se programsko financiranje rada udruga, već je uvedena redukcija javne rasvjete koja nije u LED tehnologiji, a ukinuti su i svi troškovi osim nužnih i neophodnih. Dubrovački gradonačelnik rekao je kako na komentare i prozivke oporbe, koliko god bili opravdani, zbog krizne situacije neće odgovarati, a za početak travnja najavio je elektronsku sjednicu Gradskog vijeća.