BLOG TOUROPIA:

Dubrovnik opasan najimpresivnijim zidinama na svijetu

31.12.2012 u 08:51

Bionic
Reading

Već smo navikli da u brojnim svjetskim magazinima, blogovima i turističkim portalima, na prestižnim listama atraktivnih destinacija i u raznim kategorijama Dubrovnik redovito visoko kotira, a još jednu prestižnu poziciju grad je zaslužio na blogu Touropia

Touropia je brzorastući specijalizirani turistički blog koji donosi informacije o destinacijama iz cijelog svijeta. Jedna od kategorija na blogu su najljepši gradovi okruženi zidinama. Na listi je dvanaest gradova iz cijelog svijeta, a prvo mjesto je zaslužio baš Dubrovnik.

Uz prvo mjesto je i kratka informacija o 'biseru Jadrana', kako je predstavljen grad na krajnjem jugu Hrvatske. Slijedi objašnjenje te napomena da je Dubrovnik bio pomorska sila i jedini grad na Jadranu koji je konkurirao Mletačkoj Republici u pomorskom i trgovačkom smislu. Navodi se da su zidine tog svjetski poznatog turističkog grada očuvane u cijelosti i da su građene u periodu od 12. do 17. stoljeća.

Zidine Dubrovnika su odabrane kao najbolje u impresivnoj konkurenciji destinacija kao što su francuski Carcassonne, Jeruzalem u Izraelu, Avila i Toledo u Španjolskoj. Na listi su i manje poznati primjeri kao što je Itchan Kala u Uzbekistanu i dva kineska grada, Pingyao i Xi'an. Na listi je još i engleski grad York, Harar u Etiopiji i Taroudant u Maroku.

Na blogu Touropia ima još nekoliko kategorija, primjerice znameniti akvadukti ili gradovi na otocima. Jedan od gradova na otocima koji je zaslužio šesto mjesto je i naš Trogir. Prva je očekivano Venecija, a iznenađenje je drugoplasirani Manhattan. U kategoriji najspektakularnijih rimskih hramova je i Augustov hram u Puli, a iznenađenje je da nema Jupiterovog hrama u Splitu koji je najbolje očuvani primjer rimske sakralne arhitekture u kasnoj antici. No, s obzirom na činjenicu da hrvatske destinacije tek posljednjih godina postaju poznatije širom svijeta, vjerojatno će se još brojni otoci, plaže, gradovi i nacionalni parkovi naći na prestižnim listama atraktivnih mjesta za putovanja.