PRIORITETI VLADAJUĆIH

Dubrovački HDZ: Zovite je Jadra, a ne Jaca!

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 11.05.2010 14:23
  • Objavljeno 11.05.2010 u 13:40
Jadranka Kosor

Jadranka Kosor

Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongračić/CROPIX

HDZ grada Dubrovnika javnosti se obratio na, blago rečeno, zanimljivoj press konferenciji. Na njoj su dubrovački HDZ-ovci iznijeli svoj stav o nadimku 'Jaca', kojim premijerku Jadranku Kosor nazivaju neki mediji

Premijerka RH i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor u svom nastupu za okruglim stolom na temu 'Ravnopravnost spolova u medijima' iskazala je svoje ljudsko negodovanje i kao primjer navela kako se i nju osobno, upravo zato što je žena, kroz medije posprdno naziva 'Jacom' te da se takvi nadimci ne daju njezinim muškim kolegama, podsjećaju dubrovački HDZ-ovci.

No perceptivni HDZ-ovci tvrde je 'činjenica da se iza takvog nadimka krije poveća doza cinizma'.

'Ovdje, naime, nije riječ o imenici odmila (hipokoristik) kojom se izriče pažnja, simpatija, nježnost. Ovdje je, u najmanju ruku, riječ o rugalici kako bi se tim, sada već pogrdnim nadimkom iskazalo sve negativno u odnosu na osobnost gđe Jadranke Kosor, premijerke Republike Hrvatske i predsjednice HDZ-a', žale se dubrovački HDZ-ovci.

U priopćenju poslanom iz dubrovačkog HDZ-a dalje se navodi: 'I kao da je njezin nastup na spomenutom događaju nekima dao slobodu da je sa sladostrašću nazivaju 'Jacom'. Jer da se ne radi o cinizmu, onda bi se poštovale norme hrvatskog jezika gdje se ženska imena kao znak simpatije mijenjaju u, npr.: Anka - Ane, Blaženka - Blaže, Ivanka - Ive, Dubravka - Dube, Jadranka – Jadre.'

'Upravo spomenuti cinizam potvrda je nepoštivanja žene, političarke, osobe koja se usudila baviti javnim poslom, usudila pokazati da zna i može i ima hrabrosti. Budući da se radi o ženi, izostaje poštovanje i uvažavanje te se kroz kvazi-nadimak svi njezini uspjesi i ona sama žele učiniti predmetom poruge. Zato Zajednica žena HDZ-a Katarina Zrinski Dubrovnik želi ovim obraćanjem ukazati na nekorektnost dijela javnosti i medija, u prvom redu prema integritetu žene uopće, a onda i premijerke i predsjednice HDZ-a gđe Jadranke Kosor. Jer ako želimo iskazati dobrohotnost i simpatije prema gđi Jadranki Kosor, onda je zovimo Jadrom, kako je jedino primjereno hrvatskom jeziku i, konačno, time iskazati poštovanje prema ženi uopće', poentira se u ovom zanimljivom priopćenju dubrovačkog HDZ-a koje potpisuje Dubravka Marunčić, predsjednica Zajednice žena HDZ-a Katarina Zrinski Dubrovnik.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi