NISU VODILI BRIGU

Dubrovački biskup zatražio oprost građana zbog krađe relikvija

Bionic
Reading

Nakon što se jučer medijima prenio glas da su iz dubrovačke katedrale u proteklih deset godina nekako nestala dva relikvijara na večernjoj misi o tome se oglasio i dubrovački biskup Mate Uzinić zatraživši oprost od građana zato što Crkva nije dobro vodila brigu o relikvijama, piše Dubrovački vjesnik

Uzinić je građane o krađi namjeravao obavijestiti tek sljedeći tjedan, no morao je požuriti zbog toga što su priču objavili mediji, piše Dubrovački vjesnik.

'Vama je poznato to da naša katedrala ima više kapelica. Jedna od najvrednijih je naša riznica koja je također jedna od kapelica naše katedrale i u njoj se čuvaju moći svetaca. U tu riznicu će biti pohranjene i moći blaženog, uskoro svetog, Ivana Pavla II, počasnog građanina Dubrovnika. Moja je dužnost kao biskupa ove mjesne crkve, koji je, uz sve obveze, zadužen za čuvanje i onog što su naši preci ostavili, objaviti da su iz naše katedrale nestala dva relikvijara', rekao je dubrovački biskup te objasnio vjernicima koji su to relikvijari.

Riječ je o relikvijaru koji se vodi pod brojem 109, a u kojem su moći u obliku noge sv. Teodora i sv. Eustahija, rad u drvu, srebrnom limu, pozlati itd. Vrijeme nastanka je druga polovica 14. stoljeća.

Drugi relikvijar koji je nestao vodi se pod brojem 110. Riječ je o relikvijaru s moćima više svetaca u obliku ruke. U pitanju su moći sv. Uršule, sv. Bartolomeja te sv. Marte, sv. Marka i drugih. Materijal je srebrni lim djelomično pozlaćen, dlan i prsti su srebrni, a nadlaktica i podlaktica pozlaćeni. Vrijeme nastanka je također 14. stoljeće.

'Ne znamo kad su ti relikvijari nestali iz naše riznice niti jesu li zagubljeni ili ukradeni', ustvrdio je biskup.

Kazao je da je Biskupija, čim je doznala za nestanak relikvijara, obavijestila policiju.

Biskup je od vjernika zatražio oprost jer se očito na pravi način nije vodila briga o njima i izrazio nadu da će ova prijava pomoći da se dođe do relikvijara.