PATOLOGIJA

Dubrovački beskućnici ne žele u mrtvačnicu

20.05.2009 u 11:00

Bionic
Reading

Dio beskućnika trenutačno nastanjenih u središnjoj zgradi kompleksa stare bolnice, koja je pred obnovom, ne želi se preseliti u obližnji objekt bivše Patolologije, gdje im se u prizemlju preuređuje njihov budući privremeni smještaj

DUBROVNIK - 'Sramota je što nam se nudi. Ne želimo u mrtvačnicu', poručuju Ante Butigan, Milada Musić i Nedjeljka Simeunović, a pridružuje im se i Rasim Markešić, za kojeg je, kaže, predviđen neuvjetan objekt u susjedstvu. Dodaju da u krugu kompleksa stare bolnice ima dovoljno primjerenijih prostora u koje bi se mogli preseliti, poput onog na prvom katu nekadašnjeg Citološkog odjela, piše Slobodna Dalmacija.

Za to što im želje nisu uslišene, najvećim dijelom optužuju Rama Hadžiomerovića, predsjednika Udruge Zlatni zmaj, koja skrbi o ovisnicima, a dijelom i o beskućnicima. Redakciji Slobodne obratili su se i dopisom u kojem, među ostalim, navode da je 'bespravno uzurpirao ovaj prostor'.

Hadžiomerović demantira sve izrečeno i ističe kako se od 'svih beskućnika buni samo ova skupina'. Pokazuje i prostor u prizemlju bivše Patologije gdje se uređuje četverosobni stan za dvije obitelji beskućnika, koji, pak, zaključno poručuju da se neće iseliti iz središnje zgrade stare bolnice, što je uvjet za početak izgradnje prve faze sveučilišnog kampusa.

Središnju zgradu stare bolnice, Dubrovačko-neretvanska županija je ustupila, podsjetimo, Sveučilištu u Dubrovniku, pa je tako ovdašnja visokoobrazovna ustanova, umjesto resornih gradskih i županijskih socijalnih službi, dobila zadaću i zbrinjavanja beskućnika.

Sveučilišni rektor dr. Mateo Milković kaže kako ne želi ulaziti u sukobe beskućnika s Hadžiomerovićem, koji je, prema dopisu koje Sveučilište ima, njihov legalni zastupnik, i ponavlja da je na temelju popisa beskućnika, kojih je ostalo devet, privremeno riješen njihov smještaj unutar kompleksa stare bolnice.

'U nekoliko razgovora koje smo s njima imali u proteklih mjesec dana, dogovorili smo gdje će to biti i te prostore uređujemo za njih. Očekujem da ćemo ono što smo se dogovorili realizirati tijekom ovoga tjedna', kaže Milković, dodavši kako su svi dosadašnji dogovori bili konkretni i korektni, te ga čudi zašto ponovno spominju da se neće iseliti u preuređene prostore, koji će im biti puno prikladniji od dosadašnjih.