TROJE KANDIDATA

DSV u srijedu Milanoviću šalje prijave za predsjednika Vrhovnog suda

15.02.2021 u 17:19

Bionic
Reading

Državno sudbeno vijeće (DSV) u srijedu će Uredu predsjednika Zorana Milanovića poslati prijave za predsjednika Vrhovnog suda nakon javnog poziva na koji se do ponedjeljka javilo troje kandidata

"Prijave će DSV Uredu predsjednika Republike Hrvatske poslati u srijedu. Nakon toga predsjednik traži mišljenje od opće sjednice sudaca Vrhovnog suda i Saborskog odbora za pravosuđe", potvrdio je Hini predsjednik DSV-a Darko Milković.

Na natječaj za predsjednika Vrhovnog suda, koji je bio otvoren do 13. veljače, do ponedjeljka su pristigle tri kandidature - aktualnog predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse te dvoje zagrebačkih odvjetnika Lidije Horvat i Šime Savića.

Za predsjednika Vrhovnog suda može se kandidirati hrvatski državljanin koji je najmanje 15 godina radio kao pravosudni dužnosnik, odvjetnik ili javni bilježnik, sveučilišni profesor pravnih znanosti koji ima položen pravosudni ispit i najmanje 15 godina radnog iskustva nakon položenog pravosudnog ispita.

Kandidat može biti i ugledni pravnik s položenim pravosudnim ispitom i najmanje 20 godina radnog iskustva koji se dokazao svojim stručnim radom na određenom pravnom području, kao i stručnim i znanstvenim radovima.

Na prijedlog predsjednika države, predsjednika Vrhovnog suda bira Hrvatski sabor na četiri godine.

Predsjedniku Vrhovnog suda Đuri Sessi koji je na tu je dužnost izabran 14. srpnja 2017. mandat istječe u srpnju ove godine.

Sessa je izabran po prijašnjem zakonu koji nije predviđao natječaj, odnosno javni poziv i na prijedlog predsjednice države. Zakonskim izmjenama iz 2018. uređeno je da DSV raspisuje javni poziv za mjesto predsjednika Vrhovnog suda.

Predsjednik Vrhovnog suda po položaju je i predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP).