neprikosnoven položaj

DSS: Pupovac zadužio pojedine utjecajne pripadnike političke i gospodarske elite

02.11.2018 u 15:29

Bionic
Reading

Demokratski savez Srba (DSS) u petak je ustvrdio da se iz optužbi bivše potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić stječe dojam da je predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac različitim ustupcima i uslugama zadužio pojedine utjecajne pripadnike političke i gospodarske elite u Hrvatskoj, a zauzvrat dobio poluge za održavanje neprikosnovenog položaja među Srbima i njihovim institucijama

"Nakon predstavljanja knjige Martine Dalić ugledale su svјetlo dana određene informacije koje dodatno dovode u pitanje postupke i dјelovanje nekih pojedinaca u vrhu hrvatske politike pa tako i 'našeg' Milorada Pupovca, najmoćnijeg među nejednakim Srbima. Posebnu pažnju privlači podatak da je Pupovac bio u svojevrsnom poslovnom odnosu sa Ivicom Todorićem koji je u Pupovčevu Tesla banku preko svojih kompanija 'upumpao' iznos od oko tri milijuna kuna", stoji u priopćenju DSS-a.

Dodaju da se stoga postavlja pitanje što se moralo dati zauzvrat, odnosno čime je Pupovac zadužio Todorića.

Teško će, smatra DSS, itko povjerovati u tezu da su njih dvojica radili u javnom interesu "osim ako javni interes nije bio dodjeljivanje kredita Tesla banke saborskim zastupnicima SDSS-a i drugim pojedincima važnim za izgrađivanje klijentelističke mreže".

O sudbini Tesla banke treba zauzeti stav i Srbija

"Stječe se dojam da je Pupovac različitim ustupcima i uslugama zadužio pojedine utjecajne pripadnike političke i gospodarske elite u Hrvatskoj, a zauzvrat dobio poluge za održavanje neprikosnovenog položaja među Srbima i njihovim institucijama", tvrdi DSS.

Smatraju da o sudbini Tesla banke svakako treba zauzeti svoj stav i Republika Srbija jer su "i sredstva iz njezinog državnog i pokrajinskog, vojvođanskog budžeta zloupotrebljena za financiranje privatnih političkih ambicija".

"Dok mediji pišu o 'pljački u Tesla banci za šest milijuna eura', Srbi, a posebno povratnici, grcaju u bijedi i neravnopravnosti u mnogim dijelovima države, nikada ne dočekavši kredite famozne Tesla banke. Pitanja kao što su ravnopravnost u zapošljavanju u državnoj upravi i pravosuđu, registracija škola na srpskom jeziku u Istočnoj Hrvatskoj, povrat mirovina, priznavanje diploma stečenih na fakultetima u Srbiji ostaju neriješena jer su, očigledno, manje važna", zaključuje DSS u priopćenju.