izvanredni izbori

Državno izborno povjerenstvo Crne Gore potvrdilo listu HGI

18.05.2023 u 15:25

Bionic
Reading

Državno izborno povjerenstvo Crne Gore (DIK) potvrdilo je u četvrtak listu hrvatske stranke u Crnoj Gori, Hrvatske građanske inicijative (HGI), za predstojeće izvanredne parlamentarne izbore u toj zemlji, zakazane za 11. lipnja

Nositelj liste je predsjednik stranke Adrijan Vuksanović. Predaji liste prisustvovali su članovi Predsjedništva, Foruma mladih kao i simpatizeri HGI-ja.

Hrvatska građanska inicijativa nastupa pod sloganom "HGI - Na pravoj strani svijeta", kako i glasi naziv liste.

Predsjednik stranke Adrijan Vuksanović je između ostalog izjavio da je današnja Crna Gora neprepoznatljiva, jer živi u svijetu koji nije njen, koji joj je nametnut i u kojem je najmanje svoja, dok je HGI vidi kao mediteransku, europsku i zapadnu zemlju.

"HGI je prozor Crne Gore prema Zapadu. Crna Gora je najviše svoja kad je tamo gdje je njena državnost rođena, a to je na Zapadu. HGI - na pravoj strani svijeta!", poručio je Vuksanović.

On je zahvalio svima koji su podržali HGI i izrazio uvjerenje da će Hrvati imati ponovno svog predstavnika u parlamentu Crne Gore. Izrazio je zadovoljstvo što su na listi i ljudi koji nisu članovi HGI-ja, ali su prepoznali značaj političkog trenutka i dali doprinos zajedništvu među Hrvatima.

Hrvatska građanska inicijativa bila je od osnivanja koalicijski partner Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića, a njegova nekadašnja predsjednica Marija Vučinović u nekoliko mandata ministrica bez portfelja u crnogorskoj vladi.

No uoči parlamentarnih izbora 2020. HGI preuzima Adrian Vuksanović, dok Vučinović s još nekolicinom pristalica osniva Hrvatsku reformsku stranku.

Te dvije stranke Hrvata zasebno su nastupile na izborima 2020. i zbog disperzije glasova nijedna od njih nije uspjela proći povlašteni cenzus koji imaju Hrvati u Crnoj Gori, koji iznosi 0,35 posto od broja glasova birača izašlih na izbore.

Procjena je da HGI, koja jedina od hrvatskih stranaka sada izlazi na izbore, neće imati problema prijeći povlašteni cenzus od 0,35 posto izašlih birača i da će doći do jednog zastupničkog mandata.

Hrvati, prema popisu stanovništva iz 2011., čine oko 1 posto stanovništva Crne Gore.