dogovor sa sindikatima

Državnim i javnim službenicima raste plaća već od srpnja, Plenković objavio koliko

05.06.2023 u 11:23

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak nakon sastanka sa sindikatima da će sukladno dogovorenoj odluci o isplati privremenog dodatka na plaće za službenike u državnim i javnim službama rasti plaće od 60 do 100 eura, pri čemu će najviše porasti onima koji imaju najmanje plaće

'Kroz dijalog smo odlučili u idućim danima dogovoriti memorandum o razumijevanju čiji će rezultat biti donošenje odluke Vlade o isplati privremenog dodatka na plaće za službenike u državnim i javnim službama', rekao je Plenković nakon sastanka s predstavnicima sindikata javnih i državnih službi koji su tražili veće plaće. Istaknuo je da to treba staviti u kontekst izrade novog Zakona o plaćama javnih i državnih zaposlenika i da se radi o velikom reformskom zahvatu koji će kroz nekoliko dana ići u proces javnog savjetovanja.

'Cilj tog procesa je da Zakon stupi na snagu 1. siječnja. Odlučili smo ovako obuhvatiti čak 219.000 službenika u javnim i državnim službama i to tako da bi plaća porasla za 100 eura onima koji imaju najmanje plaće. 80 eura bi rasla plaća onima s koeficijentima do 1,53, a za 60 eura onima s koeficijentom do 1,67', kazao je Plenković.

  • +18
Sastanak premijera Andreja Plenkovića s predstavnicima sindikata Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar

Ta odluka bi se, kako je rekao premijer, već primjenjivala za plaću u lipnju, a bila bi isplaćena u srpnju. Time će biti obuhvaćeni i pravosudni službenici. Plenković je rekao da se razgovaralo i o regresu. 'Ustavni sud se ne slaže s razlikom u plaćama između članova sindikata i ostalih pa smo dogovorili da se regres od 300 eura primjenjuje na sve', naglasio je.

Ova odluka primijenjivala bi se za plaću u lipnju, a bila bi isplaćena u srpnju. rekao je Plenković, dodajući da će onima s najnižim koeficijentom biti povećana plaća i do 20 posto. 'Ovim dogovorom napravili smo veliki korak naprijed', kazao je. Sindikalka Sanja Šprem, kao koordinatorica sindikata javnih službi i predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, rekla je da su svi sindikati državnih i javnih službi pojedinačno istaknuli svoje zahtjeve, a premijer je upoznat sa svim izazovima i zahtjevima.

Izvor: Cropix / Autor: Ranko Šuvar

'Premijer je uvidio da je potrebno jedinstveno rješenje. Ovo je najsindikalnije rješenje do sada', kazala je, naglašavajući da je to rezultat dosadašnjeg pregovaranja i da više nema razloga za štrajk, barem što se tiče obrazovnog sustava, za koji je ona nadležna.

'Ovo je po prvi put da bilježimo ne samo sindikalno održivi sporazum, nego po prvi put nismo čuli odgovor da novaca nema', kazala je Šprem, odgovarajući na pitanja novinara. Naglasila je da je ovo privremena odluka koja će postati trajna novim zakonom, jer će biti ugrađena u zakon i uredbe. A što se tiče pregovora najesen, 'pratit ćemo i dalje utjecaj inflacije'.

Izvor: Cropix / Autor: Željko Puhovski

'Involviranje premijera uključuje permanentnu volju za konstatan rast plaća', rekla je Šprem. Premijer Plenković je rekao da je u pitanju 'krupan dogovor'.

Podsjetimo, zaposlenici u pravosuđu od jutros su u štrajku zbog zahtjeva za povećanjem plaća, no štrajkom prijete i neki drugi sindikati koji također taže povišice. Čelnik sindikata Preporod Željko Stipić rekao je za Dnevnik Nove TV kako traže rast plaća od 9 posto.