Tomislav Paljak

Državni tajnik o samotestiranju učenika: 'Mislim da ni roditeljima ni nikom drugom nije u interesu da bilo što lažira'

13.02.2022 u 18:53

Bionic
Reading

Državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak govorio o samotestiranju učenika koje kreće u ponedjeljak. Paljak kaže da u Ministarstvu očekuju dobar odaziv, onako kako su i zamislili, a to je da će najveći dio roditelja prihvatiti mjeru samotestiranja

'Ona je normalna, logična, prirodna i životna, ako govorimo o želji i težnji da djeca budu što je moguće više na nastavi, da budu uživo i da budu licem u lice. Pokazalo se da je to najbolji oblik nastave i da je ta uloga škole kao mjesta gdje djeca stječu znanja i učitelja kao onoga koji prenosi znanja nezamjenjiva. Bez obzira na sve te tehnologije i bez obzira na sve ono što nam uvjetno pruža moderno društvo', rekao je Tomislav Paljak za N1.

Na upit kasni li se s uvođenjem ove mjere, odgovara da nisu mogli pretpostaviti da će zaraza u školama tako buknuti i da će omikron imati takve dosege.

'Činjenica jest da kad donosite takvu mjeru, ona pretpostavlja neke logističke pretpostavke i nabavke', kaže Paljak.

Učenici su zasad dobili po 2 testa.

'Nakon što odrade prvi test su praznici i onaj drugi im je dovoljan za onaj tjedan iza praznika. Ako se još negdje u razredu pojavi zaraza, dobit će još jedan test. Nakon toga dolazi drugi dio od još dva milijuna testova pa će onda učenici dobiti još tri testa. Time bi se zaokružio taj ciklus četiri tjedna samotestiranja. Tada ćemo imati kompletnu sliku koja će nam omogućiti da se nastavak testiranja provodi samo u slučaju proboja virusa i da prema kraju godine više neće biti potrebno ni samotestiranje', objašnjava državni tajnik.

Ministar Radovan Fuchs komentirao novu mjeru testiranja učenika Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Paljak kaže da su i prije pandemijskog razdoblja oni u sustavu obrazovanja njegovali odnos povjerenja prema roditeljima.

'Bez povjerenja, teško bismo dolazili do bilo kakvih obrazovnih i pedagoških rezultata. Idemo na povjerenje i idemo na bilješke. Mislim da ni roditeljima ni nikom drugom nije u interesu da bilo što lažira. Neće biti nikakve stigamtizacije onih učenika koji se ne žele samotestirati. Odaziv je dobar. Imate 1-2 posto po školi onih koji ne žele, ali to je u redu', rekao je.

Roditelji koji ne žele testirati djecu ne moraju ni primiti niti ispunjavati papir da ne žele da se njihovo dijete testira, tvrdi Paljak i napominje da je sve na dobrovoljnoj bazi.