promjene u upravnom vijeću

Državni tajnik Milatić pozvao Sabor da razriješi Žambokija i Pudića iz HERA-e

  • Autor: I.V./Hina
  • Zadnja izmjena 28.10.2022 12:11
  • Objavljeno 28.10.2022 u 12:11
Ivo Milatić, državni tajnik

Ivo Milatić, državni tajnik

Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo

Državni tajnik Ministarstva gospodarstva Ivo Milatić pozvao je u petak Hrvatski sabor da prihvati Vladin prijedlog i razriješi predsjednika i člana Upravnog vijeća HERA-e kako bi se „promptno“ pristupilo raspisivanju natječaja za izbor novih osoba na te dužnosti

HERA funkcionira jer postoje tri člana Upravnog vijeća, postoji legalno izabrani zamjenik predsjednika Vijeća, rekao je Milatić u saborskoj raspravi da se, na osobni zahtjev, razriješi predsjednik Vijeća Danijel Žamboki, a zbog isteka mandata član Vijeća Dalibor Pudić.

Pudiću je drugi mandat istekao 1. listopada, pa treba biti razriješen po sili zakona, dodao je državni tajnik. Zašto to nije napravljeno prije, s obzirom na to da zakon kaže da je Vlada dužna najmanje 30 dana prije isteka mandata člana Vijeća predložiti Saboru da ga razriješi i dostaviti obrazloženu listu kandidata za izbor novog člana? upitala je Anka Mrak Taritaš (Glas).

Milatić je odgovorio da se to dogodilo „iz objektivnih razloga“, odnosno „situacije i odluka u HERA-i“, te najavljuje da će doći i do drugih promjena. HERA je specifična institucija, treba vodi računa da funkcionira, kazao je.

Žamboki s čela HERA-e odlazi nakon što se on osobno, ali i sama Agencija, našla na udaru kritika javnosti zbog sporne uloge u davanju dozvole za trgovanje plinom tvrtki OMS, koja je bila jedna od ključnih poluga u organiziranju pronevjere Ininog plina uz štetu veću od milijarde kuna. S obzirom na to da Sabor za ovaj petak nije predvidio glasovanje, Žamboki i Pudić bit će formalno razriješeni tek idući petak.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!