ZA DESETAK DANA

Državni službenici prijete štrajkom; traže veće plaće za 400 eura

28.04.2023 u 12:55

Bionic
Reading

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) priopćio je u petak da zaposleni u pravosudnim tijelima zbog izrazito teškog materijalnog stanja traže povećanje plaća za 400 eura te je zaprijetio mogućim štrajkom ako se ne udovolji tom zahtjevu

"Ne udovolji li se njihovu zahtjevu, Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske 8. svibnja pokreće postupak mirenja koji može dovesti do štrajka", upozorio je sindikat, poručivši da je sada na potezu resorni ministar Ivan Malenica.

Dodali su da s ministrom pravosuđa i uprave Malenicom očekuju hitan sastanak 4. ili 5. svibnja.

"Situacija je neodrživa jer plaća od 600 eura ne pokriva ni osnovne životne potrebe, a inflacija je dodatno narušila egzistenciju službenika i namještenika u pravosuđu", rekli su u sindikatu.

Predsjednica SDLSN-a Iva Šušković poručila je da su njihovi članovi odlučni u nakani i ne prihvaćaju negativan odgovor. Riječ je o službenicima i namještenicima, poput zapisničara, upisničara, sudskih referenata te zemljišno-knjižnih i zemljišnih referenata.

Naglasak je na svim službenicima i zaposlenicima u tijelima sudbene vlasti, od kojih većina ima srednju stručnu spremu, dodala je.

SDLSN podsjeća da već tri godine ukazuju resornom ministru na akumulaciju nezadovoljstva zaposlenih u sustavu pravosuđa zbog preniskih plaća, što kažu dovodi do odlaska službenika iz sustava te preopterećenosti onih koji ostaju.

Napominju da o tome već duže vrijeme javno govore i suci, kojima su dali podršku u zahtjevima za većim plaćama.

Šušković kaže da se suci, koji su po statusu dužnosnici i drugi zaposleni u pravosuđu međusobno podržavaju u njihovim zahtjevima jer znaju da sustav bez jednih i drugih ne može pravilno funkcionirati.