ISTRAGA O RUSKOM UPLITANJU

Državni odvjetnik Barr u američkom Senatu branio svoje postupke vezano za Muellerovo izvješće

01.05.2019 u 20:10

Bionic
Reading

Pod pritiskom demokrata u američkom Senatu, državni odvjetnik William Barr svjedočio je o izvješću posebnog istražitelja Roberta Muellera o mogućem uplitanju Rusije u američkim predsjedničkim izborima 2016. i naveo da je Mueller dobio široke ovlasti za vođenje istrage.

'Kao što možete vidjeti, Bobu Muelleru je omogućeno da dovrši svoju istragu kako je njemu odgovaralo', rekao je Barr na saslušanju pred odborom američkog Senata te dodao da je Mueller imao vrijeme, novac i izvore koji su mu bili potrebni za istragu koja je trajala 22 mjeseca.

Demokrati su optužili Barra, najvišeg američkog pravosudnog dužnosnika, da pokušava zaštititi američkog predsjednika Donalda Trumpa. Barr je branio sažetak izvješća koje je napravilo ministarstvo pravosuđa uklonivši dijelove dokumenta s ciljem zaštite povjerljivih informacija.

Barr, kojeg je Trump imenovao državnim odvjetnikom nakon što je otpustio njegovog prethodnika Jeffa Sessionsa, također je izjavio da Rusija i druge zemlje predstavljaju i dalje prijetnju od uplitanja u buduće američke izbore.

Barr je na kongresnom odboru uoči svog imenovanja rekao da će objaviti sve one dijelove Muellerova izvješća koje mu dopušta zakona. 'To je i učinjeno', rekao je Barr.

Na početku saslušanja, predsjednik odbora za pravosuđe, republikanac Lindsey Graham je rekao kako izvješće upozorava da se Kongres usmjeri na to da zaštiti dolazeće izbore 2020. od stranih uplitanja nakon što se Rusija umiješala u izbore 2016.

'Moja pouka ovog izvješća je ta da je potrebno još mnogo toga učiniti da zaštitimo demokraciju protiv Rusije i ostalih loših igrača', rekao je Graham.

Demokrati su na panelu kojeg je prevodio Senat, ispitivali Barra prilikom njegovog prvog pojavljivanja otkako je objavio izvješće od 448 stranica, 18. travnja.

'Protivno izjavama prema kojima je (Trump) potpuno oslobođen krivnje, izvješće posebnog istražitelja je sadržavalo značajne dokaze prijestupa', rekla je senatorica Dianne Feinstein.

Ovo je prvi puta da je član Trumpove administracije svjedočio o sadržaju Muellerovog izvješća koje detaljizira povezanost između Trumpove kampanje i Moskve. Izvješće također govori o tome da je Trump ometao istragu.

Mueller je zaključio da dokaz nije dostatan za utvrđivanje kriminalne zavjere no nije oslobodio Trumpa od krivnje da je ometao istragu. Barr i njegov zamjenik Rod Rosenstein su utvrdili da ipak nije bilo dovoljno dokaza da je predsjednik ometao istragu.

Predsjednik Odbora za pravosuđe Zastupničkog doma je također u srijedu rekao da je dogovoreno svjedočenje Muellera pred Kongresom. Zastupnik Jerry Nadler rekao je novinarima da je ono predviđeno za svibanj, no još nije dogovoreno kada točno.

Barr je rekao da neće spriječiti Muellera da svjedoči.