rusko uplitanje

Demokrati pravnim putem zatražili uvid u cjelovito Muellerovo izvješće

19.04.2019 u 18:38

Bionic
Reading

Demokrati u američkom Kongresu zatražili su u petak pravnim putem uvid u sve dokaze posebnog istražitelja Roberta Muellera iz njegove istrage o mogućem miješanju Rusije u predsjedničke izbore 2016.

Predsjednik Odbora za pravosuđe Zastupničkog doma Jerrold Nadler zatražio je od ministarstva pravosuđa da mu preda cjelovito Muellerovo izvješće, kazavši da ne može prihvatiti redigiranu verziju objavljenu u četvrtak zbog koje je Kongresu sadržaj izvješća i dalje velikim dijelom nepoznat.

"Moj Odbor treba i ima pravo na cjelovitu verziju izvješća i dokaze na kojima se ono temelji u skladu s ranijem praksom. Čini se da je redigiranje značajno. Do sada nismo vidjeli nikakve stvarne dokaze koje je posebni istražitelj utvrdio u ovom slučaju", rekao je Nadler, u priopćenju.

Američki glavni državni odvjetnik William Barr ima po izdanoj 'subpoeni' rok do 1. svibnja da isporuči traženi materijal.

Izvješće navodi opsežne pojedinosti o Trumpovom nastojanju da omete Muellerovu istragu, dajući demokratima prilično materijala protiv njega, ali još ne postoji konsenzus kako ga upotrijebiti.

Izvješće na 448 stranica daje jasnu sliku o tome kako je Trump pokušao omesti istragu, ali ne zaključuje da je počinio kazneno djelo ometanja pravde, iako ga niti ne oslobađa krivnje.

U izvješću su skrivene pojedinosti o tajnim informacijama velike porote, prikupljanju obavještajnih podataka i aktivnim kaznenim slučajevima kao i potencijalno štetnim informacijama o perifernim igračima koji nisu optuženi.

Muellerov ured optužio je nekoliko Trumpovih pomoćnika ili ih osudio za kaznena djela tijekom istrage koja je trajala 22 mjeseca.

Istraga je zaključila da ne postoji dovoljno dokaza da je postojao dosluh Trumpove kampanje s Moskvom.