EKONOMIST BRKIĆ:

'Državne tvrtke koje će se prodati nisu od strateškog interesa'

11.05.2016 u 19:27

Bionic
Reading

Prema odluci Vlade, s popisa tvrtki od strateškog i posebnog državnog interesa brišu se ACI, Croatia Airlines, Luka Rijeka, Croatia Banka, Petrokemija iz Kutine, Končar elektroindustrija, Podravka i Croatia osiguranje

Ekonomski stručnjak Luka Brkić slaže se s tim da te tvrtke nisu od strateškog interesa za Hrvatsku. Međutim, jesu li navedene tvrtke najbolji izbor od svih koje je Vlada mogla privatizirati, kaže da bi za to trebalo provesti detaljnu analizu. 'Trebalo bi provesti malo detaljniju analizu poslovanja tih tvrtki da bi se moglo reći je li to najbolji izbor od onoga što je država mogla staviti na prodaju', kazao je Brkić za Dnevnik.hr

'Mogu reći ono što je poznato, a to je da to nisu firme od strateškog interesa bilo da posluju dobro ili ne. Primjerice, što se tiče Croatia banke, tu ne vidim nikakav razlog da država u njoj ima udio, to je duga i višeslojna priča', rekao je Brkić.

Napominje kako se Vlada odlučila na ovaj postupak kako bi umanjila problem duga: 'S druge strane privatizacija je jedna do metoda koja bi trebala smanjiti probleme duga i poboljšati kreditni rejting države. Privatizacija može biti i dobra i loša, ali nije as iz rukava, odnosno ne znači da samo time što će se dogoditi privatizacija, da će nužno biti bolje.'

Podsjetio je na pojedine prijašnje privatizacije i čime su sve rezultirale. 'Pri tom ne mislim samo na koruptivne afere već kako su izvedene, kako su dale rezultat da nema kvalitetnog poduzetničkog sloja, nema stoga ni respektabilne stope rasta gospodarstva', objašnjava.

Iako se ne radi o tvrtkama od strateškog interesa, one su svejedno, smatra ekonomska stručnjakinja Marijana Ivanov, zlatne koke.

'Kad država prodaje zlatne koke, a ove tvrtke jesu zlatne koke iako možda i nemaju najbolje rezultate, važno je da se prodaju nekome tko će ih platiti po cijeni koju vrijede. Može ih se prodati nekom iz inozemstva, ali i iz Hrvatske', rekla je Ivanov.

Podsjetila je kako u Hrvatskoj ima dosta neaktiviranog kapitala te smatra kako 'bi bilo dobro da kupac bude iz Hrvatske'.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.