očekuje se saborska rasprava

Državna revizija poslala svoje izvještaje za prošlu godinu: Tri općine dobile nepovoljna mišljenja, evo i zašto

31.03.2022 u 16:03

Bionic
Reading

Državna revizija poslala je Saboru izvještaj o svom radu u prošloj godini, u kojoj su obavili 254 revizije, kojima je obuhvaćen 771 subjekt. Saboru se dostavljene i revizije nad korisnicima državnog proračuna, lokalnim jedinicama te trgovačkim društvima u vlasništvu lokalnih jedinica

Kako poručuju iz Državne revizije, u 2021. su obavljene 254 revizije, kojima je obuhvaćen 771 subjekt. Od toga se 229 odnosilo na financijske revizije, kojima se provjeravaju financijski izvještaji i usklađenost poslovanja s propisima i unutarnjim aktima. Na revizije učinkovitosti (kojima se provjerava ostvaruju li se projekti, programi i aktivnosti subjekata revizije u skladu s načelima ekonomičnosti, djelotvornosti i svrsishodnosti) odnosila se 21 revizija (kojima je obuhvaćeno 538 subjekata).

Tako su lani provedene revizije sa 23 korisnika državnog proračuna te je o financijskim izvještajima dano devet bezuvjetnih i 14 uvjetnih mišljenja, a o usklađenosti poslovanja deset bezuvjetnih i 13 uvjetnih mišljenja.

U fokusu je bilo i 70 jedinica lokalne samouprave, gdje je o financijskim izvještajima dano 25 bezuvjetnih, 42 uvjetna i tri nepovoljna mišljenja te o usklađenosti poslovanja 26 bezuvjetnih, 42 uvjetna i dva nepovoljna mišljenja.

Nepovoljna mišljenja dana su za tri općine - Gradina, Kloštar Podravski i Povljana.

U općini Gradina nepovoljno mišljenje o financijskim izvještajima i o usklađenosti poslovanja izraženo je zbog značajnih nepravilnosti u svim područjima revizije: planiranju i izvršenju proračuna, sustavu unutarnjih kontrola, računovodstvenom poslovanju i financijskim izvještajima, potraživanjima, zaduživanju i raspolaganju novčanim sredstvima te javnoj nabavi. Tako primjerice, naloge za plaćanje potpisivao je općinski načelnik, iako je Odlukom Općinskog vijeća predviđeno da naloge potpisuju po dva ovlaštena potpisnika.

'Računovodstveno poslovanje Općine nije obavljano u skladu s računovodstvenim načelima točnosti, istinitosti, pouzdanosti i pojedinačnom iskazivanju poslovnih događaja, poslovne knjige nisu uredno vođene te ne osiguravaju točne podatke, stoga ni financijski izvještaji za 2019. nisu istiniti (iskazan je višak prihoda u iznosu od 1.356.379 kuna, umjesto manjka prihoda u iznosu od 1.792.910 kuna). Od siječnja 2018. do travnja 2020. doznačeno je dobavljačima i drugim pravnim osobama 16.668.972 kuna za što nema dokumentacije o nastalim obvezama ili su obveze plaćene dva puta; istodobno se Općina zaduživala za redovno poslovanje, a obveze po tim kreditima iznose 6.557.132 kuna', navode iz Državne revizije.

Općina Kloštar Podravski dobila nepovoljno mišljenje o financijskim izvještajima, i to zbog velikog broja nepravilnosti u računovodstvu koje se odnose na vođenje poslovnih knjiga, evidentiranje poslovnih događaja te popis imovine i obveza, zbog čega podaci u financijskim izvještajima nisu točni ni pouzdani.

'Između ostalog, utvrđene su sljedeće nepravilnosti: poslovne knjige nisu ustrojene ili nisu uredno vođene; određeni prihodi i rashodi nisu evidentirani ili su evidentirani na pogrešnim računima zbog pogrešnog evidentiranja, nabavna vrijednost dugotrajne imovine iskazana je više za 1.711.862 kuna, obveze za kratkoročni kredit iskazane su više za 993.549 kuna, a obveze prema državnom proračunu manje za 374.741 kuna; također, pojedine obveze su umanjivane, bez knjigovodstvenih isprava koje bi trebale potvrditi opravdanost umanjenja', navode iz Državne revizije.

Državna revizija 2021. by Tportal.hr on Scribd

Nepovoljno mišljenje dobila je i općina Povljana, kojoj je na čelu nezavisni Predrag Rukavina. Nepovoljno mišljenje o financijskim izvještajima i o usklađenosti poslovanja izraženo je zbog značajnih nepravilnosti u svim područjima revizije: djelokrugu rada, planiranju i izvršenju proračuna, računovodstvenom poslovanju i financijskim izvještajima, potraživanjima, rashodima i obvezama te javnoj nabavi.

'Poslovne knjige nisu uredno vođene ili nisu ustrojene i ne osiguravaju točne podatke o stanju imovine, obveza i rezultatu poslovanja te financijski izvještaji za 2020. nisu točni, financijski izvještaji nisu objavljeni na mrežnim stranicama Općine. Računi za reprezentaciju u iznosu od 403.419 kuna ne sadrže podatak o poslovnom događaju zbog kojeg su nastali te se ne može potvrditi opravdanost ovih rashoda. Pojedini rashodi ostvareni su 82,9 % više od planiranih iznosa, a pojedini su ostvareni, iako nisu planirani', samo su  neke od primjedbi revizije.

Državna revizija lani je provela i revizije za 35 trgovačkih društava u vlasništvu lokalnih jedinica, za koje je o financijskim izvještajima 18 bezuvjetnih i 17 uvjetnih mišljenja te o usklađenosti poslovanja dva bezuvjetna i 33 uvjetna mišljenja.

Sva izvješća Državne revizije poslana su i DORH-u.