NEOGOVORNO TROŠENJE NOVCA

Državna revizija otkrila nepravilnosti u čak 13 ministarstava

28.11.2013 u 12:25

Bionic
Reading

Državna revizija je u svom nalazu za 2012. godinu uočila nepravilnosti u radu čak 13 od 20 ministarstava. Svim ministarstvima u kojima su uočene nepravilnosti zajedničko je da su trošili više nego što su smjeli i to bez kontrole. Financijski šlamperaj uočen je i u dvijema značajnim državnim institucijama: HZZO-u i Poreznoj upravi

Na crnoj listi ministarstava koja su dobila uvjetno mišljenje Državne revizije, nalaze se sljedeća:

1. Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture
(Zlatko Komadina, od 16. 4. 2012. Siniša Hajdaš Dončić, SDP).
2. Ministarstvo gospodarstva Radimir Čačić, od 16.11. 2012. Ivan Vrdoljak, HNS).
3. Ministarstvo kulture Andrea Zlatar Violić, HNS).
4. Ministarstvo socijalne politike i mladih (Milanka Opačić, SDP).
5. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (Željko Jovanović, SDP).
6. Ministarstvo obrane Ante Kotromanović, SDP).
7. Ministarstvo turizma (u vrijeme mandata Veljka Ostojića, IDS).
8. Ministarstvo zaštite okoliša i prirode (Mihael Zmajlović, Mirela Holy do 7. 6. 2012., SDP).
9. Ministarstvo zdravlja (Rajko Ostojić, SDP).
10. Ministarstvo poduzetništva i obrta (Gordan Maras, SDP).
11. Ministarstvo poljoprivrede (Tihomir Jakovina, SDP).
12. Ministarstvo pravosuđa (Orsat Miljenić, nestranački).
13. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a (Branko Grčić, SDP).

Bijela lista ministarstava

Strogi skener državnog revizora Ivana Klešića bez primjedbi su prošla ministarstva na čelu s ministrima: Vesna Pusić (vanjski i europski poslovi), Mirando Mrsić (rad i mirovinski sustav), Arsen Bauk (uprava), Predrag Matić (branitelji), Slavko Linić (financije), Ranko Ostojić (MUP), Anka Mrak Taritaš (graditeljstvo).

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukure u četiri je godine potrošilo više od pola milijuna kuna na najam poslovnog prostora na otoku Rabu, koji uopće nisu koristili - otkriva nalaz Državne revizije, piše Jutarnji list

Ministarstvo pomorstva prostor od 178 metara četvornih unajmilo je od Hrvatske pošte 2009. godine, a u travnju prošle godine, kada je ministar postao Siniša Hajdaš Dončić, odlučili su u preuređenje nekorištenog prostora uložiti još 1,36 milijuna kuna! Međutim, zauzvrat nisu tražili umanjivanje cijene zakupa niti su proveli postupak javne nabave, pravdajući se da im se jako žuri kako bi radovi bili dovršeni već u srpnju. To je Državna revizija okarakterizirala kao poslovanje koje nije u skladu s načelom dobrog financijskog upravljanja. Ministarstvo sada čeka da im Državni ured za upravljanje državnom imovinom odobri aneks ugovora kojim se smanjuje najam i ugovor produljuje na 10 godina, a poslovni prostor koristi Lučka kapetanija na Rabu.

To je samo jedan od upečatljivijih detalja iz iscrpnih izvješća revizije, koji smo otkrili proučavajući dokumentaciju. Ono što je zajedničko gotovo svim ministarstvima jest da ni danas nemaju funkcionalne sustave unutarnje kontrole, ne provode postupke javne nabave, na vanjske suradnike troše više nego što bi smjeli (rekorder je Ministarstvo pravosuđa sa 8,8 posto troška iz proračuna, a dopušteno je dva posto), ne naplaćuju svoja potraživanja, a za potpore i poticaje koje daju ne prikupljaju dokaze od korisnika da je novac poreznih obveznika namjenski potrošen.

Zanimljivo je da školskim sindikatima omraženi ministar Jovanović problema s Državnom revizijom ima zbog obračuna i isplata plaća te naknada za prijevoz za zaposlenike u osnovnim i srednjim školama. Prema Kolektivnom ugovoru u 2012., povećane su plaće djelatnika u školstvu za 221 milijun kuna, što je porast od 3,3 posto u odnosu na godinu prije, dok su, s druge strane, plaće znanstvenih novaka smanjene za 3,1 milijun kuna. Povećane su i naknade za prijevoz zaposlenika za čak 45,8 posto od planiranog, odnosno ta stavka košta 245 milijuna kuna.

Više podataka pročitajte ovdje