U LAŽI SU SKUPLJI KAMIONI

Državna revizija nije dostavila izvještaj DORH-u

16.04.2009 u 15:48

Bionic
Reading

USKOK je od policije zatražio nastavak kriminalističke obrade i obavljanje točno određenih provjera koje su mu nužne za donošenje odluke u odnosu na moguću odgovornost osoba koje su uključene u nabavu vojnih kamiona, izvijestilo je Državno odvjetništvo na internetskim stranicama

Nastavak kriminalističke obrade USKOK je zatražio jer dosadašnjom obradom nije utvrđeno postojanje osnovane sumnje u svezi konkretne odgovornosti odgovornih osoba, zbog čega policija nije ni podnijela kaznenu prijavu, kažu u DORH-u.

Provođenje kriminalističke obrade od policije je zatraženo 7. prosinca 2008., nakon što je pribavljena i proučena sva dokumentacija. Policija je odvjetništvu dostavila prvo posebno izvješće 18. ožujka 2009. i posljednje od 3. travnja 2009. , kao i opsežnu dokumentaciju.

Uz nastavak krim obrade, USKOK je zatražio i zajednički nalaz te mišljenje vještaka strojarske struke i knjigovodstvenog vještaka radi utvrđivanja tehničkih karakteristika i vrijednosti vozila.

DORH je izvijestio također da 2005. nije primio izvješće od Državnog ureda za reviziju o obavljenoj reviziji financijskih izvještaja i poslovanja MORH-a za 2004.

DORH nadalje navodi da je u povodu medijskih napisa i slijedom priopćenja Državnog ureda za reviziju po kojem je DORH 2005. primio cjelovito izvješće vezano uz nabavu spornih kamiona, obavio pregled svojih upisnika i svih spisa koji se odnose na izvješća i nalaze Državnog ureda za reviziju.

"Na temelju toga možemo izvijestiti kako DORH pa tako ni USKOK kao dio Državnog odvjetništva nije primio takvo izvješće", kažu u DORH-u.

U upisnicima je evidentirano da je Državni ured za reviziju 1. ožujka 2006. dostavio DORH-u izvješća o obavljenim revizijama za 2004., a među tim izvješćima, koja se odnose na nalaze revizije za proračunske korisnike za 2004. nema izvješća u svezi nalaza Državnog ureda za reviziju u Ministarstvu obrane ni izvješća, odnosno nalaza u svezi nabave spornih kamiona.

DORH navodi da je točno da je nakon napisa u medijima od 7. prosinca 2007. zatražilo od Državnog ureda za reviziju i istog dana dobilo izvješće o obavljenoj reviziji financijskih izvještaja i poslovanja MORH-a za 2004. od 6. srpnja 2005.

Kako su napisi u medijima ukazivali na moguće nezakonitosti u svezi nabave kamiona Državno odvjetništvo je, osim izvješća Državnog ureda za reviziju zatražilo i svu dokumentaciju od nadležnih državnih tijela.

Reakcija Državnog ureda za reviziju

U povodu priopćenja DORH-a da mu Državni ured za reviziju nije 2005. dostavio izvješće o reviziji MORH-a za 2004., u državnoj reviziji kažu da u njihovom jučerašnjem priopćenju nije ni navedeno da su DORH-u 2005. dostavili to izvješće.

Državni ured za reviziju ponavlja da je to izvješće 30. studenoga 2005. dostavljeno Hrvatskom saboru, a da su poslije saborske rasprave kompletna izvješća dostavljena DORH-u.

Državna revizija napominje da se svake godine po istoj proceduri izvješća o obavljenim revizijama dostavljaju DORH-u nakon što je o njima raspravljano na sjednici Hrvatskog sabora.

O izvješćima za 2004. Hrvatski sabor raspravljao je u veljači 2006., a izvješća su DORH-u dostavljena 1. ožujka 2006. među kojima je i izvješće o reviziji MORH-a za 2004.