SAKRIJMO BITNO

Revizija Saboru dostavlja skraćena izvješća

15.04.2009 u 13:41

Bionic
Reading

Državni ured za reviziju danas je u vezi napisa u medijima o nabavci vozila u Ministarstvu obrane RH priopćio da, prema standardima i praksi državnih revizija u svijetu, Hrvatskom saboru dostavlja izvješća o obavljenim revizijama u skraćenom obliku, koja sadrže osnovne podatke o subjektu revizije, te nalaz i mišljenje u cijelosti.

'Prilikom rasprave o izvješćima u Hrvatskom saboru, naglašava se činjenica da cjelovita izvješća sadrže oko 20.000 stranica godišnje, da se u skraćenim izvješćima daje sve što je od utjecaja na poslovanje subjekta i izražavanje mišljenja, te da se izvješća o obavljenim revizijama dostavljaju svim mjerodavnim državnim tijelima, kao i svim zainteresiranima na njihovo traženje', navodi se u priopćenju iz Državnog ureda za reviziju.

Iz Ureda navode da je u Izvješću o obavljenoj reviziji kod nabavke vozila navedeno da je u postupku nadmetanja ponuditelj ponudio 28.903.750,00 kuna, a u postupku izravne pogodbe 34.435.165,00 kuna ili 5.531.415,00 kuna više.

'Napominjemo da su u javnom nadmetanju cijene izražene bez PDV-a, a u postupku izravnog ugovaranja uključen je popust od 3 posto, PDV i drugi troškovi do registracije vozila. Zbog navedenog, ocijenjeno je da ta činjenica nije utjecala na davanje mišljenja subjektu revizije, te nije navedena u nalazu i mišljenju revizora koji su obavljali reviziju', priopćeno je.

Iz Državnog ureda za reviziju kronološki navode objavljivanje i dostavu revizijskog izvješća nadležnim institucijama.

Navode da je Državni ured za reviziju obavio reviziju financijskih izvještaja i poslovanja MORH-a za 2004., da je revizija obavljana od 23. veljače do 6. srpnja 2005. te da su u tijeku revizije utvrđene činjenice o poslovanju Ministarstva, koje su navedene u Izvješću o obavljenoj reviziji.

Izvješće je uručeno MORH-u 6. srpnja 2005., a MORH se 29. lipnja 2005. očitovalo na nalaz i u cijelosti prihvatilo naloge Državnog ureda za reviziju.

Podaci o nabavci vozila dostavljeni su Uredu Predsjednika RH 2005., dok je Izvješće o obavljenoj reviziji dostavljeno Hrvatskom saboru 30. studenoga 2005. Poslije rasprave na sjednici Hrvatskog sabora, kompletna izvješća su dostavljena Državnom odvjetništvu RH, priopćuju iz Državnog ureda za reviziju.

Navode da je na traženje USKOK-a, 7. prosinca 2007. dostavljeno Izvješće o obavljenoj reviziji MORH-a za 2004., s napomenom da je nabava vozila opisana na stranicama od 45. do 50. i u Nalazu na stranicama od 73. do 74. istog Izvješća.

USKOK-u je 26. prosinca 2007. dostavljen preslik kompletne dokumentacije vezane za nabavu vozila prikupljene prilikom obavljene revizije.
25. srpnja 2008. USKOK je ponovno zatražio dokumentaciju vezano za nabavu vozila. Obavljen je razgovor s djelatnikom USKOK-a i konstatirano da je sva dokumentacija koju posjeduje državna revizija dostavljena 26. prosinca 2007., stoji u priopćenju Državnog ureda za reviziju.