DVIJE GODINE ZABRANE

Državna matura: Policija čuva škole, puno oštrije kazne

06.06.2016 u 14:35

Bionic
Reading

Državna matura u ljetnom roku školske godine 2015./2016. počela je danas u 9 sati ispitom iz biologije, a nastavljena je ispitom iz vjeronauka koji je počeo u 14 sati

Na maturu se prijavilo 13.286 redovitih učenika iz gimnazija te 19.313 učenika iz strukovnih škola.

Prema ravnateljici Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) Maji Jukić neka pravila polaganja mature su značajno postrožena. Tako primjerice učenik koji bude uhvaćen u prepisivanju neće moći polagati niti jedan ispit državne mature i to dvije godine – one kada je uhvaćen i sljedeće. Do sada je vrijedilo pravilo da se uhvaćeni kandidat udalji samo s ispita koji je prepisivao.

'Oni koji pokušaju prepisivati ili otuđiti ispit neće moći dvije godine polagati maturu. U Belgiji netko tko pokuša nešto takvo, pet godina ne može polagati ništa, uključujući i vozački ispit', rekla je jučer za RTL Jukić.

Postrožene su i mjere osiguravanja ispitnih materijala. NCVVO je dogovorio bolje čuvanje materijala prilikom izrade i distribucije po školama, a pozvao je i policiju da pojača svoje ophodnje. S policijom su, kaže Jukić, neprekidno u kontaktu.

'Zamolili smo ih da pojačaju svoje ophodnje kvartovskih policajaca oko škola u kojima se sada nalaze ispiti. Nakon što ispiti odu od nas mi više ne možemo biti potpuno odgovorni za njih', rekla je Jukić odgovorivši tako na kritike zbog curenja zadataka i krađa materijala koje su prošle godine uglavnom bile usmjerene prema Centru.

Na nedavnoj konferenciji za novinare prva žena NCVVO-a istaknula je da su se koordinirali čak i s predstavnicima HEP-a u vezi s osiguravanjem električne energije potrebne za funkcioniranje CARNetovog internetskog sustava.

Najviše učenika biralo fiziku

Hrvatski razinu A prijavilo je 25.722 učenika, a razinu B 10.778. Matematiku razinu A prijavilo je 12.832 učenika, a razinu B 24.619. Obavezan engleski jezik na višoj razini prijavilo je 20.800 učenika, a na nižoj 13.811.

Zanimljivo je da je od izbornih predmeta ove godine najviše učenika odabralo fiziku, njih 9.906. To ipak ne treba čuditi jer fiziku pri upisima boduju brojni fakulteti – od PMF-a i FER-a, preko Stomatološkog i Veterine do Filozofskog i Hrvatskih studija.

Po popularnosti, nakon fizike slijede biologija sa 7.700 prijava, zatim politika i gospodarstvo sa 6.990, psihologija sa 4.275, kemija sa 4.184 i informatika sa 2.485.

Najmanje učenika prijavilo je vjeronauk 219, logiku 134, etiku 63 i glazbenu umjetnost 15.

Ljetni rok održava se do 27. lipnja, a jesenski će se održati od 24. kolovoza do 9. rujna.