ratovanje u siriji

Državljanin BiH Muharem Dunić optužen za terorizam

11.06.2020 u 11:08

Bionic
Reading

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u četvrtak je podignulo optužnicu protiv Muharema Dunića, još jednog bosanskohercegovačkog državljanina koji se borio u redovima terorističke organizacije Islamska država (IS)

Kako je navedeno u priopćenju dostavljenom medijima, Dunić (46) je tijekom 2014. zajedno sa svojom suprugom napustio područje Austrije u kojoj je tada živio te je otputovao u Tursku odakle je ilegalno prešao granicu sa Sirijom.

Tamo se pridružio paravojnim postrojbama u sastavu IS-a koji je odlukom Vijeća sigurnosti UN-a proglašen terorističkom organizacijom.

Istragom je utvrđeno kako je Dunić sudjelovao u ratnim aktivnostima koje predstavljaju teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, s ciljem formiranja kalifata tzv. Islamske države na prostoru Sirije i Iraka.

Nakon poraza IS-a 2019. Dunića su zarobili pripadnici kurdskih snaga a on je potkraj te godine izručen BiH, zajedno s još šest bosanskohercegovačkih državljana na temelju sporazuma postignutog s američkom administracijom.

Protiv te šestorice optužnice su već podignute, a svi oni kao i Dunić suđenje čekaju u pritvoru.

Dunić se tijekom ranijih ročišta pred Sudom BiH verbalno sukobljavao sa sucem, odbivši ustati uz obrazloženje kako taj sud ne priznaje.

U iskazu koji je dao tužiteljima potvrdio je pak kako je "držao straže na granici prema Kurdima" i "privodio ljude koji nisu pripadnici Islamske države" te kako je prošao obuku za rukovanje oružjem.