ODLUKA HZZO-A

Država štedi i na bolnicama, stiže manje novca

20.02.2013 u 17:50

Bionic
Reading

Privremeni maksimalni iznosi limita bolnicama za provođenje bolničke i specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja u odnosu na veljaču smanjeni su za 0.71 posto, u ukupnom iznosu od 4.543.881 kuna

Odluka je to koja je donesena na današnjoj sjednici Upravnog vijeća HZZO-a . Iz Zavoda poručuju privremene iznose sredstava za mjesec ožujak bilo je nužno smanjiti budući da su u siječnju isplaćena veća sredstva od jedne dvanaestine predviđenih u Državnom proračunu. Ističu i da limite treba postupno uskladili s utvrđenim sredstvima Državnog proračuna u cilju postizanja ravnomjernog plaćanja pružene zdravstvene zaštite tijekom cijele godine.

'Iznimno, mjesečni iznos za ožujak za KBC Rijeka smanjen je za 0.47 posto jer je riječka bolnica preuzela zbrinjavanje 12 osiguranih osoba koji su se liječili hemodijalizom iz Poliklinike Fresenius Medical Care', kažu iz Zavoda.

Kako bi se postigla pravilna raspodjela financijskih sredstava u djelatnosti medicine rada, utvrđeno je i da HZZO može za timove specijalista medicine rada odobriti i veći iznos od propisanog, 520.000,00 kuna za jedan tim kako je to bilo do studenog 2012. godine, i to do 20 posto na godišnjoj razini ali samo na područjima gdje Mreža javne zdravstvene službe nije popunjena i gdje postoje veća odstupanja u organizaciji specifične zdravstvene zaštite.