NAJAVA UKIDANJA

Kakve koristi Hrvatska ima od ureda Stjepana Mesića?

17.03.2016 u 18:53

Bionic
Reading

Ured predsjednika Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti izaziva kontroverze otkad se Stjepan Mesić uselio u vilu u Grškovićevoj u veljači 2010., na čiju je obnovu utrošeno oko 700 tisuća kuna. U šest godina otkad je oformljen Ured bivšeg predsjednika, Mesić je potrošio 4.766.397 kuna. No sada se mnogi pitaju - što je Hrvatska dobila zauzvrat?

Tijekom vremena javnost je povremeno pritiskala da se Ured ukine, što zbog visokih troškova što zbog nedefiniranih ciljeva, što zbog nedostatka konkretnih rezultata. Zakon je 2013. promijenjen te je mogućnost korištenja ureda ograničena na pet godina, ali se u Mesićeva stečena prava nije diralo te ima pravo kao bivši predsjednik doživotno uživati privilegije. Da je Ivo Josipović iskoristio pravo na korištenje ureda, privilegiju bi uživao tek pet godina. Mesić ima doživotno pravo na ured, dva službenika, osiguranje i službeno osobno vozilo. Godišnji proračun kreće se i prosjeku oko 800 tisuća kuna.

Međutim, Stjepan Mesić jedini korisnik Ureda bivšeg predsjednika tek sada nakon udara iz Mosta proživljava najteže dane od kada je utemeljen Ured bivšeg predsjednika.

Iako je ukidanje u predizbornoj kampanji najavljivao i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko prvi konkretni potez povukao Most podnijevši amandman na prijedlog proračuna u kojem traže da se sredstva, točnije 600 tisuća kuna, umjesto Mesiću preusmjere za potrebe civilnih žrtava rata. Udaru na Mesića pridružio se i HSP dr. Ante Starčević koji je zatražio potpuno zatvaranje Ureda. Iz HSP AS su se u četvrtak prisjetili da su oni od vlade Zorana Milanovića tražili ukidanje ureda na što su dobili negativan odgovor. Također su naglasili da je njihov saborski zastupnik u prošlom mandatu Ivan Šimunović tražio od Vlade da mu odgovore koja je uloga i funkcija Ureda bivšeg predsjednika. Odgovor nije dobio već samo financijski izvještaj iz kojeg se moglo iščitati da je u pet godina bivši predsjednik potrošio gotovo 330.000 kuna na putovanja, 216.000 kuna na reprezentaciju, a više od pola milijuna kuna na razne intelektualne usluge poput savjetovanja ili studija.

ZAKON DONIJELA SANADEROVA VLADA

Zakon kojim se regulira pitanje bivšeg predsjednika donijela je vlada Ive Sanadera 2004. po hitnom postupku, a njegovo donošenje objašnjeno je potrebom da se bivšem predsjedniku omogući 'nastavak razvijanja suradnje u zemlji i inozemstvu', da bivšem šefu države treba osigurati 'primjeren stupanj sigurnosti, posebice u svjetlu jačanja međunarodnog terorizma' te da takvu instituciju imaju i druge zemlje stabilne demokracije.


Zbog svega je više nego opravdano postaviti pitanje koji je smisao ureda bivšeg predsjednika nakon što mu prestane mandat. Nigdje nisu precizno definiranje dužnosti bivšeg predsjednika pa je teško govoriti o ispunjenju ciljeva ili rezultatima. Iako je u javnosti sporadično kritiziran smisao njegova postojanja, ništa nije napravljeno kako bi se točno definiralo koje su dužnosti predsjednika nakon isteka mandata. Kritičaru uglavnom smatraju da se radi o nepotrebnu trošku, posebno u zemlji u krizi. Karamarko je tijekom kampanje govorio da se ta taj novac može uložiti u poticaje za mlade.

MESIĆ ČESTO PUTUJE, POSEBNO U KINU

Na upit tportala koja su dostignuća i rezultati Ureda u proteklih šest godina, Mesić odgovara da Ured bivšeg Predsjednika nije gospodarska tvrtka, pa da u brojkama, računovodstveno, iskazuje učinke svojega djelovanja.

'Postoji web-stranica Ureda i svatko koga zanima što sam i kako radio u proteklim godinama, uključujući i one kojima su puna usta 'potrebe' za praktičnim ukidanjem Ureda bivšeg Predsjednika, može tamo naći sve što će ga zanimati: gdje sam bio, zašto sam bio, s kime sam se sastajao, kamo sam vodio skupine naših gospodarstvenika, što sam govorio i kakva sam stajališta zastupao. Sve je to javnosti dostupno, ali to su stvari koje se ne iskazuju računovodstveno, a to neki uporno ne žele shvatiti. I moram još jednom ponoviti: nikada nisam prihvatio nijedan poziv a da oni koji su me pozivali nisu snosili troškove i puta i boravka', poručuje Mesić.

Prema podacima sa službene internetske stranice bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, od početka godine Mesić je boravio u Azerbajdžanu na međunarodnoj konferenciji 4. Globalni Baku forum gdje se i susreo s predsjednikom te energentima bogate zemlje. Prethodno je boravio u Bosni i Hercegovini u povodu promocije knjige 'Mislilac i državnik Alija Izetbegović'.  Također je bio u Rijeci na koncertu u povodu 24. godišnjice uspostavljanja odnosa između Hrvatske i Ukrajine, izjavom za javnost osvrnuo se na imenovanje Zlatka Hasanbegovića za ministra kulture, a stigao je otići u Italiju na konferenciju o međuvjerskom dijalogu.

KONTROVERZNI POTEZI

Svih ovih godina Mesić često putuje, najviše u Kinu, Azerbajdžan i zemlje regije. Čest je gost egzotičnih zemalja pa je tako gostovao i u Bjelorusiji i Turkmenistanu. Otkad je bivši predsjednik, u inozemstvu je bio više od 60 puta. Kontroverzno je ostalo njegovo putovanje u Sjevernu Koreju, za koje se saznalo tek u siječnju ove godine. Mesić je demantirao pisanje medija da se susreo s predsjednikom te komunističke diktature Kim Jong-unom krajem 2015. već da je ondje bio znatno ranije u privatnom aranžmanu. Ne zna se zašto je bio ondje ni što je radio.

Na negativan odjek u javnosti naišla je i neskrivena podrška libijskom diktatoru Moameru Gadafiju tijekom revolucije u toj zemlji gdje je otvoreno zauzimao suprotne pozicije od službenih predstavnika vlasti. Čak je kod stranih diplomata lobirao za Gadafija. Na upit da nam objasni kritike da previše solira u svojim nastupima i ne koordinira se sa službenim predstavnicima vlasti što se posebno vidjelo oko podrške Gadafiju, Mesić za tportal kaže ne razumije što znači izraz 'solirati'.

'Nisam ni na koji način dio vlasti, ni one dojučerašnje, ni ove današnje. Dakle, ja imam puno pravo iznositi svoja razmišljanja, svoje poglede i govoriti u svoje ime. Dapače, ja sam dužan govoriti samo u svoje ime, jer Ustav točno propisuje tko nastupa u ime Republike Hrvatske', naglašava Mesić.

Potom se osvrnuo i na svoja putovanja zbog kojih je kritiziran u dijelu javnosti.

'A zašto me i dalje iz raznih dijelova svijeta pozivaju, zašto ih zanima što mislim o ovome ili onom problem, to biste morali njih pitati. Vjerojatno su cijenili moj pristup stvarima u vrijeme dok sam bio predsjednik, pa temeljem toga pokazuju interes i za to kako danas gledam na stvari', poručio je Mesić. kaže da je Ured bivšeg Predsjednika, po uzoru na mnoge druge zemlje, uspostavljen kako bi se bivšim šefovima države, dakle, ne njemu kao osobi, nego njemu i svakome drugome tko je jednom obnašao tu dužnost, omogućilo da nastave biti prisutni na javnoj sceni, kako u zemlji, tako i u inozemstvu.

'Čovjek u mandatu predsjednika uspostavi brojne kontakte, upozna mnoge značajne protagoniste svjetske politike i očito se u dobrom dijelu svijeta procijenilo kako bi bilo šteta to ne koristiti, mada i neizravno i neformalno. Hrvatska je slijedila taj primjer', objasnio je Mesić razloge zbog kojih je oformljen ured.

Podsjetimo, odlazak s predsjedničke funkcije Stjepana Mesića poklopio se s ekonomskom krizom koja još uvijek potresa zemlju pa su glasovi za ukidanjem privilegije bili sve glasniji. Tadašnji predsjednik Ivo Josipović početkom 2012. napao je Mesića izjavivši da Ured bivšeg Predsjednika nema smisla i da ga on neće koristiti nakon što prestane obnašati dužnost predsjednika. Tako je i bilo, i Ivo Josipović nakon što je izgubio predsjedničke izbore u srazu s aktualnom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović nije zatražio aktivaciju privilegije. Međutim danas je mnogo miroljubiviji i kaže da je najava rezanja izdvajanja sredstava za Mesićev ured teška demagogija.

Osim Josipovića kritike, na Mesićev račun učestalo su stizale s desnice kojoj je tijekom mandata predstavljao crvenu krpu, a slično se nastavio ponašati i nakon odlaska s dužnosti. Mesić je često tvrdio da udari na njega dolaze zbog njegova ustrajnog antifašizma.

Za svoj rad Mesić nije dužan podnositi nikakav izvještaj niti ikome odgovara, tako da je nemoguće ocijeniti koliki je doprinos svih njegovih putovanja i kontakata za promociju, ugled i gospodarstvo Hrvatske.