BESKRAJAN SUKOB INTERESA

Država otkupila Kerumovo zemljište!

19.04.2013 u 13:25

Bionic
Reading

Par mjeseci uoči lokalnih izbora, splitski gradonačelnik Željko Kerum uspješno se riješio još jedne nekretnine prodavši je - Republici Hrvatskoj! Oko 5.600 četvornih metara zemljišta na predjelu Kila, koje je u proteklih pet godina promijenilo nekoliko vlasnika, na koncu je uvalio Agenciji za promet nekretnina (APN), koja će ondje graditi zgradu sa 210 stanova iz programa POS-a. Cijena? Oko 1,7 milijuna eura

U splitskoj gradskoj upravi sazvali su novinare kako bi im svečano objavili da će se nakon punih deset godina grad ipak uključiti u POS, iako je još na početku svog mandata sam gradonačelnik tvrdio da 'ima bolje rješenje' i da će 'Kerumovi stanovi biti bolji i jeftiniji'. Nije uspio, u ovom trenutku gradi se tek jedna zgrada sa stotinjak stanova, i to nakon bezbroj vratolomija koje su uključivale angažman gradskih službi u privatnom projektu njegove poslovne partnerice Marine Wallner. Sada, eto, u igru ponovno ulazi država: raspisala je natječaj za kupnju zemljišta u Splitu, a najpogodnijim se pokazalo upravo Kerumovo zemljište. Kako bi se 'zaokružila' parcela, otkupit će se još 1.400 kvadrata u vlasništvu Grada Splita.

Sam gradonačelnik nenajavljeno se pojavio na potpisivanju ugovora s APN-om i slavodobitno objavio da će splitski podstanari moći kupiti stanove po cijeni od 1.150 eura za kvadrat , odnosno da će za stan od šezdesetak kvadrata uz kredit na trideset godina rata iznositi 200 do 300 eura mjesečno. Ukupna vrijednost projekta je oko 14 milijuna eura, a u APN-u se nadaju da će broj zainteresiranih biti još veći, kako bi u budućnosti nastavili s POS-om u Splitu.

Direktor APN-a Slavko Čukelj bio je vidno smeten 'jer je na toj funkciji praktički tek nekoliko sati', a kad smo ga upitali ima li saznanja u čijem je vlasništvu tvrtka Kila, od koje država otkupljuje zemljište, započeo je mucati. 'Hm, pa to je privatna firma, javila se na natječaj... Angažirali smo neovisnog vještaka kako bi utvrdio stvarnu cijenu', vadio se Čukelj, no nije odgovorio na pitanje. S Kerumom je bilo nešto lakše, pa je odgovorio iako je novinare koje to zanima proglasio provokatorima.

'Znate li čije je bilo zemljište na kojemu su izgrađene jedine splitske zgrade POS-a? Moje! Eto, i ovo je moje, znači svi stanovi se rade ne mojim zemljištima', pohvalio se gradonačelnik. Koncept sukoba interesa za njega je ionako potpuna apstrakcija, pa ga nismo htjeli zamarati pitanjima zašto, recimo, kao gradonačelnik nije pronašao kakvu gradsku parcelu na kojoj bi se gradili stanovi za podstanare. Izborna kampanja traje, na redu je svečano otvaranje Zapadne obale idućeg tjedna.

'U četvrtak pjevaju Marijan Ban i Oliver, bit će fešta cijeli dan', najavljuje Kerum.