DOBRE VIJESTI IZ ZAGREBA

Država nema pa Bandić daje 10 mil. kuna za samozapošljavanje

07.05.2014 u 14:13

Bionic
Reading

Stiže prilika za nekoliko stotina nezaposlenih. U zagrebačkoj Gradskoj upravi danas je potpisan sporazum između Ministarstva rada i Grada Zagreba, kojim će se napokon realizirati projekt 'Tvoja inicijativa - tvoje radno mjesto'

Nezaposleni ste, registrirani na Zavodu za zapošljavanje, imate poslovnu ideju, no nemate sredstva potrebna za njezinu realizaciju? Evo prilike.

'400-njak poduzetnika Grada Zagreba će sa po 25 tisuća kuna, za što je iz gradskog proračuna osigurano 10 milijuna kuna, otvoriti prvi put svoj posao i zaposliti jednu do dvije osobe. U krizno i recesijsko vrijeme zaposliti u Gradu Zagrebu znate što to znači? To je jako puno za Grad Zagreb i za Republiku', pohvalio se gradonačelnik Milan Bandić, svjestan da bez suradnje s Razvojnom agencijom Zagreb i područnim uredom Zavoda za zapošljavanje, ova mjera ne bi uspjela.

Zahvaljujući njoj, Zagreb ima otvorena vrata da se pozicionira kao poticajno poduzetničko okruženje, istaknuo je direktor Razvojne agencije Zagreb Frane Šestić.

'Ovo je izazovna prilika svima građanima da se uključe u svijet poduzetništva i na tom putu će imati punu podršku Razvojne agencije Zagreb, koja će kroz edukaciju i savjetovanje pružiti podršku svima koji se odluče prihvatiti izazov ove mjere', napominje Šestić.

Samozapošljavanje je mjera koju Zavod za zapošljavanje provodi već neko vrijeme. U zadnjih godinu dana kroz zagrebački područni ured tu je mjeru iskoristilo oko 1200 osoba. Čak njih 80 posto će u tome i opstati, istaknuo je predstojnik Područnog ureda Zagreb Zavoda za zapošljavanje Krunoslav Knežević.


'To je vrlo visok stupanj kod svih start up projekata jer u svijetu, istraživanja govore da ih svega 30 posto opstane', kaže Knežević. Iskustva su pokazala da se problemi počinju tek u drugoj godini poslovanja. Ovaj projekt će, kaže Knežević, omogućiti da poduzetnike dodatno obrazujemo i pratimo njihov razvoj.

'Jer mi kao Zavod u evidenciji imamo mnogo ljudi koji su spremni krenuti u samozapošljavanje, pa ćemo možda otvoriti i neki drugi korak nakon ovog prvog sporazuma'. Ovo je tek mali komadić onoga što planiramo u budućnosti, natuknula je pročelnica za gospodarstvo Mirka Jozić.

'Sa Zavodom za zapošljavanje već smo u razgovorima za buduće projekte za koje ćemo povlačiti sredstva iz EU-a', ističe Jozić. Da ne bi ispalo kako spavaju na lovorikama, prvi čovjek Zagreba ponovio je 'zlatna pravila' kojih se valja držati za uspješno gospodarstvo.

'Prvo je izbjegavanje prakse čestih promjena regulatornih okvira koji izazivaju nesigurnost kod poduzetnika. Drugo, jasnije propise, treće smanjiti parafiskalna davanja. Četvrto - smanjivanje poreza na dobit koji sada iznosi 20 posto. On čini jednu petinu zarade poduzetnika, a uzimanjem te petine teško ćemo privući strane partnere da ulažu u nas. Peto - rušenje administrativnih barijera', savjet je zagrebačkog gradonačelnika.

A za potporu Grada Zagreba od 25 tisuća kuna mogu se prijaviti isključivo nezaposlene osobe, koje imaju pomno razrađen poslovni plan koji je održiv i kroz koji je vidljivo da poduzetnik namjerava zaposliti barem još jednu osobu. Ostali detalji su na internetskoj stranici Grada Zagreba.