ZA ZDRAVIJU HRVATSKU

Država na čelu s premijerovom suprugom kreće u obračun s porocima

29.03.2013 u 11:12

Bionic
Reading

Hrvati bi u naredne dvije godine morali reducirati nepravilnu prehranu i nezdrave navike poput pušenja i alkohola, smanjiti tjelesnu težinu i povećati tjelesnu aktivnost. Broj onih koji se nezdravo hrane i nisu skloni kretanju do 2015. godine trebao bi pasti za barem deset posto, udio pušača morao bi se smanjiti za najmanje pet posto, a prosječni bi odrasli Hrvat godišnje trebao popiti za litru čistog alkohola manje nego danas, stoji u Strateškom planu razvoja javnog zdravstva 2013-2015, navodi Novi list

Među javnozdravstvenim prioritetima na visokom je mjestu prevencija bolesti zuba. Do 2015. godine cilj je strategije učestalost karijesa među 12-godišnjacima smanjiti za 30 posto, i uspostaviti sustav preventivne i dječje stomatologije.

Ministarstvo zdravlja i Hrvatski zavod za javno zdravstvo namjeravaju se posebno obračunati s debljinom, jer porast broja osoba s prekomjernom težinom u naredne dvije godine misle srezati za 30 posto. Procjenjuje se da u Hrvatskoj čak dva milijuna ljudi ima prekomjernu težinu, te da je predebelo 80 posto muškaraca i 50 posto žena. Udio debelih u razdoblju od 2003. do 2008. godine rastao je za 8,7 posto u muškaraca i 20,5 posto u žena, a taj bi rast po planu zdravstvenih vlasti u naredne dvije godine trebao pasti za trećinu.

U istom razdoblju broj Hrvata na fast foodu i drugim oblicima nezdrave prehrane rastao je za 14,4 posto, a žena za oko devet posto, dok je udio tjelesno neaktivnih kod oba spola narastao za čak 30 posto. U obje kategorije, porast broja osoba s lošim navikama namjerava se smanjiti za najmanje 10 posto.

Porast udjela pušača bitno je manji – u petogodišnjem razdoblju porastao je za 1,1 posto kod muškaraca i za 2,3 posto kod žena. Prema strateškom planu razvoja javnog zdravstva, porast broja pušača do 2015. godine morao bi krenuti silaznom putanjom, a postojeći trend sniziti se za najmanje pet posto. Kod uživanja alkohola ljestvica je postavljena bitno blaže: potrošnja čistog alkohola po stanovniku Hrvatske starijem od 15 godina danas iznosi 12,7 litara godišnje, što nas svrstava u europski vrh, a plan je smanjiti količinu popijenog alkohola po stanovniku za oko litru godišnje.

Protiv poroka i nezdravog načina života Ministarstvo zdravlja i HZJZ, zajedno s drugim nadležnim institucijama, borit će se u prvom redu javnim kampanjama i edukacijom stanovništva o tome što im šteti, no najavljuje se i primjena novih smjernica prehrane u vrtićima, školama i menzama u kojima se hrani radno aktivno stanovništvo, navodi Novi list. Još ove godine izradit će se smjernice za oglašavanje zdrave hrane i pića, a Ministarstvo zdravlja s drugim će nadležnim ministarstvima dogovoriti uvođenje posebnih oznaka za namirnice koje imaju sastav preporučljiv za pravilnu prehranu i za označavanje hranjive vrijednosti prehrambenih proizvoda. Za one koji su već pokleknuli pred debljinom, otvorit će se posebna savjetovališta za liječenje debljine.

Da bi se Hrvate potaklo na veću tjelesnu aktivnost, donijet će se posebne smjernice i akcijski plan, a u poticanje bavljenja sportom uključit će se lokalna samouprava. Ciljane programe promicanja tjelesne aktivnosti, kojom se danas u dovoljnoj mjeri bavi tek svaki treći školarac, provodit će vrtići, škole, domovi za starije i druge ustanove.

Za veći dio ovih aktivnosti bit će zadužen HZJZ, prvenstveno njegov Odjel za promicanje zdravlja na čelu s premijerovom suprugom, Sanjom Musić Milanović. Uspostavit će se posebni sustav upravljanja preventivnim aktivnostima i fond za promicanje zdravlja, a u naredne dvije godine HZJZ bi se napokon trebao umrežiti sa sustavom zdravstva i koristiti podatke iz ambulanti i bolnica o zdravstvenom stanju nacije.