struka za reference

Društvo arhitekata poziva premijera da novi ministar bude iz graditeljskog sektora

22.02.2022 u 14:08

Bionic
Reading

Društvo arhitekata Zagreba pozvalo je u utorak premijera Andreja Plenkovića da prilikom odabira novog ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine imenuje osobu s obrazovanjem iz graditeljskog sektora, što će i struci omogućiti da bolje pridonese obnovi.

"Predsjedniče Vlade, pozivamo vas da prilikom odabira ministra našeg sektora razmotrite reference koje će neupitno dokazati da je osoba koju imenujete potrebnog obrazovanja iz graditeljskog sektora te da ima potrebna rukovodeća iskustva za upravljanje kako Ministarstvom tako i s povezanim ustanovama", navodi u javnom pozivu predsjednik Društva Tihomil Matković.

"Sinergijski učinak dobrog upravljanja državnim odlukama u graditeljstvu treba omogućit da cijela struka uspješno doprinese očekivanjima koja se pred nju stavljaju u obnovi i razvoju izgrađenog i neizgrađenog prostora u Hrvatskoj".

Iz Društva arhitekata Zagreba poručuju kako nas u ovoj godini očekuje veliki opseg zahtjevnih postupaka obnove i korištenja sredstava iz EU-ovih fondova.

Pozdravljaju produženje roka za korištenje sredstava iz Fonda solidarnosti te upozoravaju da se nastavljaju poremećaji na graditeljskom tržištu uvjetovani globalnom postpandemijskom krizom, koji sva djelovanja unutar graditeljskog sektora čine još zahtjevnijima.

"Za graditeljski sektor, u ovako zahtjevnom okruženju, izuzetno je bitna podrška najkvalitetnijih ljudi unutar državnih ustanova, što svakako započinje ministrom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, kao vodeće osobe u resoru graditeljstva", poručili su iz Društva arhitekata Zagreba.