bivši ministar

Horvat se neće žaliti na istragu, potpisao zahtjev za aktivaciju saborskog mandata

22.02.2022 u 12:22

Bionic
Reading

Pritvoreni bivši ministar Darko Horvat neće se žaliti na pokretanje istrage kako bi Uskok čim prije ispitao svjedoke zbog kojih je u istražnom zatvoru, izjavio je odvjetnik kojemu je Horvat u zatvoru potpisao i zahtjev za aktivaciju saborskog mandata

Odvjetnik Vladimir Terešak kazao je u utorak novinarima ispred zatvora u Remetincu da će potpisani zahtjev odnijeti u Sabor, nakon čega će Horvat "aktivirati saborski mandat i istovremeno ga staviti u mirovanje".

U saborske klupe vratit će se nakon što iskoristi povlasticu šestomjesečnog primanja plaće nakon odlaska s dužnosti.

Terešak je izjavio i da je od Horvata dobio suglasnost da ne podnosi žalbu na rješenje o istrazi kako bi Uskoku "izbio argument" da zbog toga ne ispituje svjedoke.

Kazao je i da će od Uskoka tražiti da hitno ispitaju tri svjedoka zbog kojih je Horvat pritvoren pa više ne bi bilo potrebe za istražnim zatvorom. Teoretski to bi se moglo riješiti u jednom danu, kazao je Terešak.

Jednomjesečni istražni zatvor Horvatu je određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, ali ne i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela jer ga je na osobni zahtjev premijer razriješio dužnosti.

Uskok Horvata sumnjiči da je 2018. zajedno s tadašnjom pomoćnicom Anom Mandac, na poticanje četvero suosumnjičenih nezakonito dodijelio 2,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava gospodarskim subjektima za koje je bio i osobno zainteresiran.

No, Horvat je u subotu na ispitivanju u Uskoku odbacio krivnju za zloporabe položaja, pri čemu je, po riječima njegova odvjetnika, aktivno iznosio obranu i odgovarao na sva pitanja.

Uz Horvata i Mandac u tom su slučaju po neslužbenim informacijama osumnjičeni su potpredsjednik vlade Boris Milošević, državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja Velimir Žunac, ravnateljica uprave za potpomognuta područja Katica Mišković te bivši ministar Tomislav Tolušić.

Terešak kaže da ne zna kada će ostali osumnjičeni za koje Uskok nije tražio određivanje istražnog zatvora biti ispitani u Uskoku.

Prema pisanju medija Horvat je uhićen nakon što je njegova bivša pomoćnica Mandac na Uskoku posvjedočila da su se sporni poticaji dodjeljivani "po babi i stričevima". Kazala je navodno i da su ih stručne službe upozorile da je dodjela novca mimo kriterija protivna zakonu. Horvat, međutim, tvrdi da je samo potpisivao dokumente koje mu je donosila Mandac.