Primorsko-goranska županija

Drugim rebalansom proračun smanjen za 22,3 milijuna kuna

30.10.2019 u 15:13

Bionic
Reading

Županijska skupština Primorsko-goranske županije (PGŽ) prihvatila je u srijedu većinom glasova drugi rebalans županijskog proračuna za 2019., kojim se proračun smanjuje za 22,3 milijuna kuna i sada iznosi 931,9 milijuna kuna

Početni županijski proračun za 2019. je bio 894 milijuna kuna, a u svibnju je prvim rebalansom povećan za 60,1 milijun kuna, na 954,2 milijuna kuna.

Pročelnik za proračun, financije i nabavu Krešimir Parat rekao je da je riječ o tehničkom rebalansu. Proračun se smanjuje za 2,3 posto zbog smanjenja prihoda i primitaka, najviše onih za provođene europskih projekata, kazao je Parat navodeći da je, primjerice, produljeno trajanje projekta Putovima Frakopana, pa se time i prebacuju predviđena sredstva.

Uz to, županija je osigurala sredstva kako bi se pomoglo zdravstvenim ustanovama za povećanje plaća, rekao je Parat i zaključio da nema značajnih promjena jer se radi u usklađenju, kako bi izvršenje do kraja fiskalne godine bilo što bolje.

Na skupštini se raspravljalo i o više koncesijskih odluka i prijedloga, poništenju nekoliko postupaka, kao i planu davanja koncesija na pomorskom dobru za sljedeću godinu.

Skupština je prihvatila Prijedlog odluke o namjeri davanja koncesije na pomorskom dobru za izgradnju i gospodarsko korištenje plaže Gradsko kupalište u Crikvenici.

Pročelnica za pomorsko dobro, promet i veze Nada Milošević kazala je da se radi o kompleksnoj koncesiji, u kojoj su predviđeni značajni investicijski zahvati, izgradnja i oplemenjivanje prostora ugostiteljskim i drugim sadržajima. 'Tražimo visoka ulaganja, na rok od 20 godina, a radi se o ulaganjima od više od 18 milijuna kuna, u kojima stalni dio koncesijske naknade prelazi 800 tisuća kuna, a promjenjivi dio 3 posto', kazala je.

Vijećnici Županijske skupštine na današnjoj su sjednici nosili navijačke šalove HNK Rijeke, koje su dobili od tog kluba.

Na aktualnom satu vijećnik Srđan Srdoč (IDS) je župana Komadinu upitao 'kako komentira politička zbivanja u vezi s izjavom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović da je 'HNK Rijeka u vrijeme Jugoslavije bio rezervni klub za Partizan i Crvenu zvijezdu''.

Župan Zlatko Komadina rekao je da 'može samo reći svoje mišljenje te da smatra da izjava predsjednice govori sama o sebi, znači o njoj'.

'Jedino što se čudim jest to da kao iskusna diplomatkinja i predsjednica RH, koja predstavlja Hrvatsku u zemlji i inozemstvu, iznosi nekakav prljavi veš o svojoj domovini u inozemstvu To se ne radi, ako imaš što reći - kažeš u svojoj kući, a ne govoriš u inozemnim prilikama o neprilikama koje su vladale ili vladaju u tvojoj zemlji. Kad smo u javnom prostoru moramo djelovati u interesu svih građana Republike Hrvatske', rekao je Komadina.

Dodao je da je čuo da je predsjednica navijačica HNK Rijeke te da će joj da će joj, kad bude prilika, darovati knjigu o stotinu godina stadiona Kantrida, u kojoj piše dosta i o HNK Rijeka. 'Uskoro će izaći monografija HNK Rijeke, pa ćete moći vidjeti da je NK Rijeka najstariji hrvatski klub', kazao je Komadina.