SMRTNI SLUČAJ U UMAGU

Druga žrtva Milinovićeve nove Hitne pomoći

08.11.2011 u 14:17

Bionic
Reading

Nakon Krka, drugi slučaj umiranja osobe od infarkta uslijed neadekvatne organizacije Hitne medicinske pomoći dogodio se u Umagu. Prema dostupnim informacijama, u nedjelju oko 2.15 umaški HMP zaprimio je poziv za pomoć, no kako je tim T1 s liječnikom bio na terenu, ženi koja je imala simptome infarkta pohitao je u pomoć tim T2, odnosno medicinska sestra i vozač

Ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije Ksenija Družetić-Božić potvrdila je da su kola hitne bila kompletno opremljena, kako veli, što znači da se u vozilu nalazila oprema za reanimaciju, uključujući i defibrilator.

'Medicinska sestra i vozač ekipe, oboje s dugogodišnjim iskustvom na hitnoj medicinskoj pomoći, prilikom dolaska u kuću zatekli su pacijenticu u izrazito teškom stanju, bez svijesti, bez disanja, bez srčane akcije, modru. Odmah se pristupilo postupcima temeljnog oživljavanja, prema pravilima struke, koje je trajalo dvadesetak minuta. Nažalost, iako su poduzete mjere oživljavanja, pacijentici se nije moglo pomoći te izražavamo najiskreniju sućut obitelji preminule', kazala je županijska ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu.

No, u Umagu vlada ogorčenje jer dogodilo se upravo ono čega su se Umažani pribojavali. Naime, Umag je prije reforme, kako veli voditelj umaškog Doma zdravlja Daniel Ferlin, imao 24 sata na raspolaganju dva kompletna tima za hitne intervencije, dok je po novom ustroju od 1. studenog u Umagu raspoloživ samo jedan kompletan tim T1 s liječnikom, sestrom i vozačem, a takozvani 'nadstandard' još nije zaživio.

'Samo po sebi je loše da na hitnu intervenciju idu samo medicinska sestra i vozač jer dva para ruku tu opremu za oživljavanje ne može ni upotrijebiti. Naša tim T2, vozač i sestra, kao i ostali T2 timovi u Hrvatskoj, nije prošao dodatnu obuku da bi mogli samostalno djelovati. Svaka čast njihovom iskustvu i trudu, no tim T2 nije predviđen za intervencije oživljavanja, već da prati transport pacijenta', veli dr. Ferlin.

Hitna pomoć iz Umaga pohitala je na poziv u selo Vilaniju, udaljeno kakvih četiri kilometara, o čemu su morali obavijestiti i centar 112, no unatoč brzoj reakciji i blizini te poduzetim mjerama oživljavanja, pacijentica je preminula.

'Moguće da u teškim slučajevima, čak i tim s liječnikom, vjerojatno ne bi uspjeli spasiti pacijenticu. No, koliko mi je poznato tim T1 s liječnikom je bio na putu pa je intervenirao tim T2, dakle medicinska sestra i vozač koji ipak nisu obučeni za oživljavanje, pa ovaj slučaj otvara pitanje zašto se ide u reorganizaciju hitne medicinske pomoći prije provedene edukacije. Navodno se radi i na izmjeni sestrinskih zakona jer su jako rigorozni, malo je stvari koje sestra može sama napraviti', veli voditelj Doma zdravlja u Umagu dr. Ferlin. Kako veli, jako je ogorčen jer se s reformom krenulo prije nego što je provedena edukacija, pa je pitanje što kad se dogode istovremeno dva slučaja hitne intervencije.

'Ono što je Umag imao od 1986. godine, a to su dva liječnika koji su uvijek bili danonoćno na raspolaganju za hitne intervencije, ukinuto je jednom odlukom. Sad pokušavamo postići ono što smo imali do 31. listopada i koštat će jako puno novaca. Ne bih to nazvao nadstandardom nego povratkom na staro', kaže dr. Ferlin. Napominje da već dvije godine upozorava na moguću situaciju da je tim T1 na putu s pacijentom prema Puli ili Rijeci, što znači odsutnost od nekoliko sati, a da se za to vrijeme ukaže potreba za još jednim timom T1 s liječnikom.

'Naš problem nije toliko u broju ljudi koliko u vremenu, jer i Pula i Rijeka, kamo prevozimo naše pacijente, dosta su udaljeni', dodaje dr. Ferlin. Doduše, Umagu je obećan još jedan tim T1 kao nadstandard, no očito hitnoće nemaju vremena čekati da se u život i provedu političke odluke.