LJUBAVNI TROKUT

Druga žena stoji iza ostavke direktora CIA-e?

11.11.2012 u 22:51

Bionic
Reading

Elektronička pošta i identitet njezina primatelja, žene čiji identitet još nije poznat, u nedjelju su i dalje izazivali pitanja u Sjedinjenim Državama, dva dana nakon neočekivane ostavke direktora CIA-e Davida Petraeusa zbog izvanbračne veze

Politička klasa pak nastavlja tražiti tumačenja o vremenskom planiranju istrage, njezinim posljedicama i možebitnom negativnom utjecaju afere na nacionalnu sigurnost.

'Nije bilo nikakve opasnosti za nacionalnu sigurnost. Do danas je nije bilo', istaknula je u nedjelju za TV mrežu Fox News predsjednica odbora za obavještajne službe američkog Senata, demokratska senatorica Dianne Feinstein

Petraeus, koji je na dužnosti bio tek nešto više od godinu dana, rekao je u petak da je dan ranije ponudio ostavku predsjedniku Baracku Obami koji ju je sutradan prihvatio.

'Nakon 37 godina braka donio sam veoma lošu odluku stupivši u izvanbračnu vezu. Takvo je ponašanje neprihvatljivo za mene kao supruga i kao čelnika organizacije kao što je naša', rekao je u pismu zaposlenicima Središnje obavještajne agencije.

Američki mediji brzo su otkrili da mu je ljubavnica bila četrdesetogodišnja Paula Broadwell. Ta je bivša vojnikinja gotovo godinu dana provela u Afganistanu pišući generalovu biografiju 'All In: The Education of General Petraeus'.

FBI je otkrio vezu, koja je danas raskinuta, istraživajući elektroničku poštu Broadwell koja je, po pisanju medija, prijetila drugoj ženi. Ova se toliko prestrašila da je zatražila zaštitu FBI-ja.

Istraga je zatim došla do Petraeusa koji je saslušan 'prije dva tjedna', rekli su policijski čelnici za Washington Post.

Odgovarajući na pitanje o identitetu te žene Feinstein je rekla da 'FBI-jeva istraga još traje' i da 'ne želi o tome govoriti'.

Kako piše New York Times, pozivajući se na dvojicu dobroobaviještenih vladinih dužnosnika, ta žena 'nije član obitelji ni član vlade'. 'Narav njezine veze s Petraeusom nije poznata', dodaje list.

Prenoseći isti izvor, list navodi da se čini kako se te dvije žene 'bore za (Petraeusovu) naklonost pa čak i ljubav'.

No osim o preljubničkoj aferi, politička klasa si postavlja pitanja i o istrazi.

Robert Menendez, demokratski senator iz New Jerseyja, rekao je odgovarajući na pitanje CNN-a da si 'postavlja pitanja o aferi u cijelosti, o tome kako je FBI došao do tih poruka, kako je istraga FBI-ja trajala tako dugo, iako je general Petraeus bio umiješan. FBI je o tome morao razgovarati s predsjednikom a sada ispada da je FBI tek na sam dan izbora shvatio da je general umiješan'.

Petraeusa je na dužnosti glavnog direktora CIA-e zamijenio Mike Morrell koji privremeno obnaša tu dužnost.