SPORAN POTPIS

Sud poništio poznatom HRT-ovu voditelju ugovor o doživotnom uzdržavanju, ostaje bez kuće i pola milijuna eura?

17.03.2023 u 19:05

Bionic
Reading

Poznati HRT-ov voditelj Drago Celizić prije nekoliko dana izgubio je sudski spor na osnovu ugovora o doživotnom uzdržavanju, kojeg je 2007. godine potpisao sa sada već pokojnom Milkom Vukelić iz Pule, otkriva portal Istra24. Sud je donio nepravomoćnu presudu kojom se utvrđuje da je taj ugovor ništetan

Ni tri mjeseca od potpisivanja spornog ugovora, 26. prosinca 2007. godine, Milka Vukelić je preminula, nakon čega se Celizić upisuje kao vlasnik nekretnine u Puli. Riječ je o kući od 178 kvadrata i dvorištu od 453 kvadratnih metara u pulskom naselju Dolinka. Osim nekretnina, Vukelić na računima ostavila i 500 tisuća eura.

Tužbu protiv Drage Celizića pokrenula je nećakinja pokojne Vukelić, Marija Askar koja živi u Egiptu. Ona tvrdi da u trenutku potpisivanja ugovora, Vukelić "nije bila prisebna i sposobna za rasuđivanje zbog izrazito lošeg zdravstvenog stanja". Tako u tužbi stoji da Milka nije mogla razumjeti značaj i pravne posljedice ugovora. Osim toga nećakinja tvrdi da Milka uopće nije niti potpisala sporni ugovor što je pak otvorilo sumnju da je njezin potpis falsificiran, piše Istra24.

Sud je utvrdio kako dva grafološka vještačenja govore o takozvanoj "vođenoj ruci" i najnižem stupnju vjerojatnosti da se radi o potpisu pokojne Vukelić, što ukazuje na to da je Vukelić u trenutku potpisivanja ugovora s Celizićem "nije u potpunosti samostalno i vlastoručno potpisala sporni ugovor".

Osim toga u tužbi je naveden i liječnički nalaz iz Opće bolnice Pula od 2. listopada 2007. godine, dan poslije potpisivanja ugovora. Toga dana Milka je završila u bolnici zbog amputacije noge. U bolničkom dokumentu na mjestu predviđenom za potpis bolesnika stajala je napomena da se Milka Vukelić "ne može potpisati", prenosi Dnevnik.hr.

Isto tako tri dana nakon potpisivanja ugovora s Celizićem, kada je Milka išla na operaciju na mjestu za potpis bolesnika kod pristanka za operaciju stavila je samo otisak prsta.

Na potpisivanju ugovora bila je javna bilježnica Nansi Kopić iz Pule. Ona je u iskazu rekla da je prilikom potpisivanja ugovora razgovorala s Milkom te da je izgledala sasvim normalno i uračunljivo i da njoj nije bilo ništa sumnjivo te da bi u protivnom zatražila nalaz psihijatra.

Na potpisivanju je bila Celizićeva prijateljica koja je rekla kako je s Milkom lijepo razgovarali i da se dobro držala s obzirom na godine. No sud te iskaze nije prihvatio.

Isto tako pulski Centar za socijalnu skrb pokrenuo je postupak radi potpunog lišenja poslovne sposobnosti Vukelić 21. studenog 2007. godine jer se zbog bolesti nije bila u stanju brinuti se o sebi te joj je 20. studenog 2007. godine, imenovan skrbnik iz Centra za socijalnu skrb.

Celizić je pak izjavio da na dan potpisivanja ugovora 1. listopada 2007. godine da im se Milka radovala, sve je razumjela i samostalno je potpisala ugovor iako joj je ruka drhtala.

Na presudu pulskog Općinskog suda Drago Celzić nije imao komentara. Rekao je za Istra24 da mu se odvjetnik još nije ni javio, ali da stoji kod svog iskaza i da će se žaliti na odluku suda, ako treba i na Ustavnom sudu.

Po odluci Općinskog suda dužan u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude tužiteljici predati u posjed nekretnine te mora nadoknaditi i parnični postupak tužiteljici u iznosu od od 279.790 eura, odnosno 2,1 milijuna kuna.

sve osim nogometa

Učitavanje...