ŠIRI BIZNIS NA ROBOTAKSIJE

Uz moćnog Bayraktara stiže i Akindžija: Dronovi Erdoganova zeta u Ukrajini uništavaju ruske tenkove takvom preciznošću da ih želi cijeli svijet

02.06.2022 u 12:26

Bionic
Reading

Osnivač i vlasnik tvrtke Baykar, Selcuk Bayraktar, inače zet turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, kaže da nakon rata u Ukrajini njegovi dronovi TB2 Bayraktar kreću u izvoz u 'cijelome svijetu', a potražnja premašuje sva očekivanja

Do Bayraktara su došli novinari Reutersa, a poduzetnik im je u razgovoru otkrio velike novosti: u razvoju je nova verzija drona Bayraktar (TB3), velika je potražnja i za dronom Akinci, tj. Akindžijom, koji je tek ušao u upotrebu, a veliki su planovi i za razvoj autonomnih 'robodronova taksija' koji bi trebali donijeti revoluciju u gradskom prijevozu.

Selcuk, koji s bratom Halukom vodi tvrtku iz Istanbula, kaže da je rat u Ukrajini modernizirao ratovanje i pokazao kako se može efikasno napadati topničke i položaje protuzračne obrane, ali i najsuvremenije ruske tenkove.

Dron TB2, s promjerom krila od 12 metara, može se popeti na visinu od 7,5 kilometara prije nego što krene u napad na metu, a diljem Ukrajine pokazao se toliko uspješnim da ga je ruski predsjednik Vladimir Putin u javnim obraćanjima spomenuo čak 45 puta od početka invazije.

U više od sto dana rata u Ukrajini, dron Bayraktar toliko se proslavio da je opjevan u ukrajinskoj pjesmi, od čijeg se refrena ruskim vojnicima diže kosa na glavi. Tvrtku Baykar 1980. godine osnovao je Ozdemir Bayraktar, Selcukov otac, a u posao s bespilotnim letjelicama ušli su 2005., kad je Turska odlučila ojačati svoju obranu. Od tada do danas dron TB2 pokazao se uspješnim na bojišnicama u Siriji, Iraku i Libiji te u sukobu u Nagorno-Karabahu.

Sam predsjednik Erdogan naglasio je da je potražnja za letjelicom globalna, a sve više kupaca traži i dron Akinci, tj. Akindžiju, koji je dobio ime po neregularnoj konjici iz Osmanskog Carstva čiji su glavni posao bile pljačke i brzi, munjeviti udari u pograničnim područjima.

Selcuk Bayraktar, koji je oženio Erdoganovu najmlađu kćer Sumeyye, kaže da godišnje može proizvesti dvjesto dronova TB2.

'Drago mi je da TB2 pomaže časnom narodu Ukrajine da obrani svoju zemlju. Ilegalna okupacija Nagorno-Karabaha također nam je bila rana na srcu od malih nogu te su naši inženjeri pomogli bratskom narodu (Azerbajdžana, op.a.) da oslobodi svoju zemlju', kaže Bayraktar.

Rusija je prije dva tjedna na front dovukla novu generaciju laserskih oružja, a koje prema navodima Moskve može 'oslijepiti' satelite i uništiti dronove.

  • +7
Dronovi Bayraktar i Akinci Izvor: Profimedia / Autor: Yulii Zozulia / Zuma Press / Profimedia

No Bayraktar, koji je studirao na Sveučilištu u Pennsylvaniji i MIT-u, kaže da su takva oružja beskorisna protiv njegova drona jer imaju jako kratak domet. Njegova tvrtka radi na novoj verziji drona, nazvanoj TB3, s preklopnim krilima kako bi mogao poletjeti s nosača aviona i improviziranih pista, a razvija se i posve nova bespilotna letjelica naziva Kizilelma.

'Ako Bog da, Kizilelma će prvi put poletjeti iduće godine, a TB3 krajem ove ili početkom iduće godine. U daljnjoj budućnosti gledamo kako razviti 'taksi dronove', no za to nam treba viši stupanj razvoja umjetne inteligencije i autonomnosti vozila, kojima želimo revolucionirati gradski prijevoz', poručuje Bayraktar.