HRVATSKI SMART SHOPOVI

Drogu legalno prodaju kao osvježivač zraka

13.08.2011 u 11:34

Bionic
Reading

Iako je marihuana u Hrvatskoj ilegalna, u tzv. smart shopovima moguće je legalno kupiti pripravak koji ima slično djelovanje, jeftiniji je, a prodaje se kao osvježivač zraka. No konzumacija može biti opasna jer dugoročni efekti na zdravlje nisu istraženi

Takvi pripravci imaju status novih droga, a najveći dio otpada na tzv. 'spice pripravke'. Oni u sebi sadrže suho egzotično bilje u koje je stavljen neki od sintetičkih kanabinoida, odnosno laboratorijski dobivenih sastojaka. Tako dobivena mješavina slična je po učinku već dobro poznatoj marihuani.


'Dugotrajna konzumacija može izazvati teške i nepredvidljive posljedice, poput ovisnosti, psihotičnih reakcija, konfuznih stanja... a konzumentima mogu stradati i unutarnji organi jer egzotično bilje sadrži i ekstrakte otrova. Ljeto je posebno opasno doba, jer sada dio mladeži više nego inače pokušava doći do takvih proizvoda i konzumirati ih', ističe za Večernji list doktor Slavko Sakoman, predstojnik Odjela za liječenje od ovisnosti u KB Sestara milosrdnica.

U marihuani je THC jedina aktivna supstanca, a sada su u laboratoriju uspjeli sintetizirati slične supstance značajno potentnije od THC-a, objašnjava dr. Sakoman. To su komponente koje nisu prirodni sastojak tih biljnih tvari.

Bivši zaposlenik jednog zagrebačkog smart shopa u kojem se prodavao 'magic dragon' i ostali slični novi pripravci isprobao je te pripravke te nakon toga dao otkaz jer se uvjerio da je riječ o štetnoj supstanci koju nije želio prodavati ljudima.

Problem s kojim se susreće hrvatska policija pri narko-novostima takve vrste jest i to da se različite vrste 'spice pripravaka', koji sadrže suho egzotično bilje i uvoze se preko naše granice s deklaracijom osvježivača prostora, prodaju kod nas većinom u smart shopovima sasvim legalno.

'Svakodnevno pratimo pojavu novih tvari, od kojih dvije do tri mjesečno iskoče na tržište, no uglavnom se pojavljuju novi tipovi već poznatih tvari pa je tržište raznoliko, a čine ga kationi i sintetički kanabinoidi, tj. sintetski derivati droga i tvari na bazi biljaka', kaže kriminalist Dubravko Klarić, predstojnik Vladina ureda za droge.