PRIJESTUPNICI S PEDIGREOM

Droga, tučnjave, pokušaji ubojstva, divljanje na cesti: Svi grijesi sinova uglednih očeva

22.08.2017 u 21:09

Bionic
Reading

Da djeca hrvatskih uglednih osoba, bilo iz političkog ili vojnog, bilo poduzetničkog miljea, nisu uvijek uzorna, dokazuje posljednji primjer sina umirovljenoga generala Mladena Kruljca koji se našao u problemima sa zakonom nakon što je kod njega nađena pozamašna količina droge. No on je tek jedan u nizu - sjetimo se samo Saše Burušića, sina bivšeg načelnika PU zagrebačke, divljanja sinova viđenijih karlovačkih HDZ-ovaca ili pak prometnih nesreća u kojima su sinovi uglednika u jakim mašinama pokosili tri mlada života

Popis mladih prijestupnika poznatih očeva zapečatio je ovoga tjedna 26-godišnji David Kruljac. U stanu u Zagrebu, u kojem živi s djevojkom, policija je pretragama u dva navrata prošli tjedan našla 4,5 kilograma marihuane, 28 grama kokaina, 10.500 kuna i 117.000 eura.

On pak tvrdi da je bio tek čuvar spornih opijata. Njegov otac, nekadašnji zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, u ponovljenom suđenju u aferi Sibinj nepravomoćno je osuđen jer je s kompanjonima oštetio Općinu Sibinj kod Slavonskog Broda za 58,2 milijuna kuna, a državni proračun za 3,18 milijuna kuna.

Sin policijskog šefa u sukobu sa zakonom

Saša Burušić, sin nekadašnjeg ravnatelja PU zagrebačke Gorana Burušića, 2015. nepravomoćno je osuđen na dvije i pol godine zatvora jer je bio dio zločinačke grupe koju je ustrojio Radovan Štetić kako bi preko nekoliko tvrtki varala ljude. No nije to prvi Burušićev izlet u kriminalne vode.

Iste godine novi problemi: Burušić je uhićen kao dio skupine koja je raspačavala krivotvoreni novac. Ranije je pak osuđen na uvjetnu kaznu od godine i pol zatvora jer je s dvojicom kompanjona prevario i oštetio Hypo banku za oko 150 tisuća kuna.

HDZ-ov nestašni trojac

Vratimo se u 2008. Medijske stupce prije gotovo deset godina ispunjavale su vijesti o divljanju članova karlovačke Mladeži HDZ-a, inače sinova uglednih članova stranke u lokalnom River pubu.

Željko Goršić, čiji je otac tada bio državni tajnik u MORH-u, Danijel Trupković i Vladimir Vogrinc razbijali su inventar lokala i navodno se vješali po lusterima. Pravna trakavica u tom slučaju godinama se odvijala na svim sudskim instancama u državi. Nestašni trojac dvije godine nakon tog incidenta ponovno je u policijskim rukama. Ovaj put im se pod šakama nisu našli predmeti, već karlovački student Marko Jovković. Njega su prebili u prosincu 2010. godine u karlovačkom kafiću Astralis. Kazna: rad za opće dobro.

Arlovićev potomak divljao ispred noćnog kluba

Vladimir Arlović, sin nekadašnjeg potpredsjednika Sabora iz redova SDP-a i današnjeg ustavnog suca Mate Arlovića, prije 12 godina imao je eskapadu ispred noćnog kluba u Zagrebu. Tada je s prijateljima, nezadovoljan zato što ih redari zbog pijanstva ne žele pustiti u klub, skakao i mokrio po automobilu u kojem su bile dvije djevojke.

Đakićevim konfliktnim sinovima uvjetne kazne

U ovom je lošem društvu i sin dugogodišnjeg šefa Hvidre i HDZ-ova saborskog zastupnika Josipa Đakića.

Tada 24-godišnji Hrvoje Đakić 2010. posvađao se s 33-godišnjakom u diskoteci na Ugljanu. Potom ga je pratio do trajektnog pristaništa, da bi se nekoliko puta u alkoholiziranom stanju automobilom zaletio na njega. Dobio je uvjetnu zatvorsku kaznu jer je bio otac dvoje malodobne djece i iznimno pijan.

Uvjetnu kaznu dobio je i drugi Đakićev sin Marko. On je 2008. istukao 71-godišnjaka nakon što je najprije udario automobilom u njegovo vozilo.

Ubojice na kotačima

Dva tragična slučaja koja su potresla Hrvatsku 2002. i 2007. imaju nekoliko zajedničkih nazivnika: osim što su u njima život izgubile tri mlade djevojke, za upravljačima automobila bili su 'uzorni' sinovi poznatih poduzetnika. Prvi je Ivan Primorac, drugi Hrvoje Žužić. Obojica su vozila jake automobile, daleko iznad dopuštene brzine.

Ivan Primorac 2002. pokosio je na nogostupu u Makarskoj 16-godišnjakinje Anu Andrijašević i Katu Erceg. Djevojke su poginule pod kotačima BMW-a koji je vozio 17-godišnji Primorac, i to bez vozačke dozvole. Riječ je o sinu tajkuna Marijana Primorca koji je dvije godine kasnije automobil istog proizvođača kupio i tadašnjem premijeru Ivi Sanaderu.

Još jedan šok slijedio je tijekom suđenja. Kazna od dvije i pol godine smanjena mu je za šest mjeseci jer je 'iz obitelji društveno prihvatljiva ponašanja te su mu roditelji omogućili studiranje u inozemstvu, gdje se pokazao uspješnim'. Odležao je 22 mjeseca u pulskoj Valturi te se uputio na školovanje u švicarski Luzern.

Godine 2007. sin velikogoričkog tajkuna Željka Žužića, tada 23-godišnji Hrvoje, s 2,15 promila alkohola u krvi, vozeći BMW brzinom od 111 kilometara na sat, izazvao je prometnu nesreću u kojoj je poginula 19-godišnja Ružica Pavić. U nesreći je teško ozlijeđen i dečko poginule djevojke, 22-godišnji Hrvoje Matijašić.

Žužić je ranije pušten iz zatvora jer se uzorno ponašao i jer mu se u zatvoru pogoršalo psihičko stanje.