rasprava o braniteljima

Žustro u Saboru: Đakić i Orešković izmijenili teške riječi

06.07.2023 u 13:54

Bionic
Reading

Saborska rasprava o pravima hrvatskih branitelja posvađala je u četvrtak Daliju Orešković (Centar) i Josipa Đakića (HDZ) a izgovorene su i neke teške riječi

Orešković je u raspravi o izmjenama Zakona o hrvatskim braniteljima ironično predložila amandman kojim bi se dodijelio poseban bonus za skupinu branitelja koja je podržavala HDZ, poručivši da bez toga ne bi bile moguće pljačke koje su opustošile Hrvatsku više od rata.

Drugi amandman, dodala je, bila bi posebna nagrada u stostrukom iznosu najviše braniteljske mirovine za svakog branitelja koji se javno pobuni protiv „mafijaške pljačke koju provodi HDZ i orden časti branitelja domovinskih vrijednosti u miru”.

Reagirao je Đakić, proučivši da je svjestan njezine mržnje prema HDZ-u i prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu. „Vi ste bolesna osoba i liječite se”, kazao je.

Orešković je pozvala branitelje da usporede životni put Đakića i sve beneficije koje su on i njegova obitelj dobili nakon rata s njezinim životnim putem pa da vide „tko bolje štuje sve žrtve, invaliditet i izgubljene živote, te koje vrijednosti grade Hrvatsku u miru”.

„Sve sam stekao pošteno svojim rukama i radom, neću dozvoliti da me prozivate pred Saborom i narodom”, uzvratio je Đakić koji je Orešković nazvao „histeričnom”, ustvrdivši da čitavo vrijeme "vrijeđa iz prljavih usta".

Govoreći o tome kako se Vlada u svojoj korupciji u potpunosti pogubila, Karolina Vidović Krišto (OIP) poručila je pak ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu, koji je predstavio izmjene, da sudjelovanjem u Vladi daje pokriće onome protiv čega su se borili branitelji.

  • +14
Sabor o izmjenama Zakona o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

„Šteta koju čini Plenkovićeva Vlada ne može se zvati samo korupcijom, to je izdaja, zašto ne podnesete ostavku”, upitala ga je Vidović Krišto.

„Preuveličavate izričaje, izdaja je nešto što se dokazuje konkretnim pokazateljima o činjenju štete svome narodu i nemate osnove za takve kvalifikacije”, odgovorio je Medved.

Izmjene zakona uz vladajuće podržala i oporba

Same izmjene Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji kojima će se povećati iznos osobne invalidnine i druga prava koja se računaju na temelju proračunske osnovice podržala je uz vladajuće i oporba.

„Ruku DP-a za zakon imate, ako će i jedan branitelj ovim zakonom ostvariti dodatno pravo on to zaslužuje”, kazao je Stipo Mlinarić (DP), apelirajući na zastupnike da ne povlače branitelje kroz političko blato.

Poboljšanja koja donose zakonske izmjene podržala je i Vesna Nađ (Socijaldemokrati) te pozvala na zadržavanje digniteta Domovinskog rata.

„Sve što se osigura hrvatskim braniteljima je dobro”, rekao je i Marin Miletić (Most). Željko Sačić (Suverenisti) istaknuo je kako je lijepo da se nakon 20 godina netko u Vladi sjetio poboljšati status branitelja te im vratiti ono što im je oduzeto. Bojan Glavašević (Možemo) glavnim, načelnim problemom zakona označava to što u njemu „ne štima matematika“, a nejasan je i njegov fiskalni učinak.

Zakonom predviđate ogromno povećanje prava, a ne znate gdje ćete naći novce, zbrzali ste proceduru donošenja da bi za Oluju mogli braniteljima obećavati brda i doline, no branitelji nisu ni blesavi, ni HDZ-ovo vlasništvo, rekao je zastupnik.

Poziva i da se riješiti pitanje različitih brojki o nezaposlenim braniteljima, jer po HZZ-u ih je manje od 9 tisuća, a ministar kaže da ih je 60 tisuća.

Uzme li se da je 110 tisuća nezaposlenih, a branitelja je 60 tisuća, onda imamo pandemiju nezaposlenosti i taj problem treba riješiti, poručio je zastupnik.

Martina Vlašić Iljkić (SDP) ocijenila je da bi bilo puno pravednije umjesto proračunske osnovice za osnovicu primjenjivati propisanu minimalnu plaću koja za ovu godinu iznosi 700 eura bruto. Na taj način bi prava branitelja rasla na godišnjoj razini, objasnila je.