glasanje u saboru

Grmoja traži da mu se skine imunitet, Jandroković mu bio spreman udovoljiti no reagirao Bauk: Radite presedan!

16.10.2020 u 11:13

Bionic
Reading

Posljednji dan ove sjednice, prije nego što odu na dvotjednu stanku, saborski zastupnici raspravljali su o izvještaju o pružanju besplatne pravne pomoći, a zaiskrilo je na glasanju u podne

Tijekom ranije kratke rasprave došlo je i do malog sukoba između zastupnika Domovinskog pokreta Davora Dretara i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

Naime, Dretar je u izlaganju u jednom trenutku upitao zašto će Sabor na stanku od dva tjedna, a Jandroković ga je upozorio da ne govori o temi dnevnog reda.

'Posve ste u pravu', rekao je Dretar, na što mu je Jandroković rekao da slobodno može o tome govoriti u slobodnoj raspravi.

'Sad ću ja staviti masku na usta kao što ste vi stavili masku na usta svima nama koji bi vam se mogli usprotiviti u iduća dva tjedna', kazao je Dretar.

Brzo je stigao odgovor Jandrokovića. 'Inače, imate danas preko 1100 zaraženih pa vi hodajte bez maske ako mislite da je to u redu', rekao je predsjednik Sabora.

  • +13
Sjednica Sabora nastavljena raspravom o besplatnoj pravnoj pomoći Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Dvotjedna stanka bila je tema i slobodnog govora Tomislava Tomaševića iz Možemo, koji je Sabor prozvao za nerad.

Ne samo da mu je smetala stanka od dva tjedna nego je kritizirao i što odbori ne zasjedaju ponedjeljkom i utorkom da 'jadni zastupnici' ne bi morali doći raditi ranije. Prozvao je i što se raspravlja o starim točkama, primjerice nekim izvještajima iz 2019.

Kako mu je isteklo vrijeme za govor a nije se maknuo s govornice, Tomašević je dobio tri opomene od predsjednika Sabora. 'Napustite sabornicu. I ponašajte se u skladu s Poslovnikom. Ovo nije cesta, ovo je Hrvatski sabor', poručio je Jandroković.

Na glasanju 13 zastupnika na ekranu

Malo iza podneva započelo je i glasanje, a dio zastupnika glasa na daljinu videovezom. Jandroković ih je pobrojao 13 na ekranu.

Za stanku se odmah javio Mostov Nino Raspudić, podsjetivši da je dvoje zastupnika Mosta završilo kod kuće. Optužio je saborske službe da su samoinicijativno odredile da ta dva zastupnika moraju ostati kod kuće jer su bili na sjednici Odbora za unutarnju politiku, na kojoj je bio jedan pozitivan zastupnik.

'Arbitrarno se donose mjere i saborska služba je odredila samoinicijativno samoizolaciju iako su oni nosili maske i bili na udaljenosti. Sve se to događa u situaciji kada uzimamo stanku od dva tjedna', kazao je Raspudić.

Stanku je zatražio i Tomislav Tomašević iz Možemo, također uz kritike što Sabor odlazi na dvotjednu stanku.

'Idemo na stanku od dva tjedna koja je potpuno nezaslužena. Zadnjih nekoliko tjedana plenarna rasprava održava se srijedu i četvrtak i traje 4 i pol sata. Ako vlada ne šalje prijedloge zakona ne razumijem zašto se oporbene točke ne stavljaju na raspravu. U jednoj od najvećih kriza da Sabor odlazi na dvotjednu stanku ne vidimo razlog. To je pokušaj umrtvljavanja oporbe', kazao je tomašević.

Zbog dvotjedne stanke pobunili su se i Stjepo Bartulica iz Domovinskog poketa i Dalija Orešković iz Stranke s imenom i prezimenom.

Stanku je zatražio i HDZ-ov Branko Bačić koji je oporbi odgovorio da se uvijek uzimala stanka oko Svih svetih. 'Osim populističkih poriva oporbenih zastupnika koji glorificiraju svoj rad ovdje ne vidim razloga za stanku', rekao je Bačić.

Odgovorila mu je SDP-ova Mirela Ahmetović pojasnivši da se ranije možda i išlo na odmor, ali da Hrvatska nikad nije bila u ovoj situaciji. 'Kako vas nije sram, građani su nas sve birali i mi sad idemo dva tjedna na godišnji odmor dok oni strepe hoće li im biti aktivirana ovrha jer mi nismo bili u stanju donijeti zakon', kazala je Ahmetović.

Za stanku se javio i SDSS-ov Milorad Pupovac koji je kazao da ta dva tjedna mogu iskoristiti za obići svoje izborne jedinice. 'Ako to netko koristi za godišnji, može ga biti sram!', rekao je.

Stanka u glasanju

Nakon stanke krenulo je glasanje, međutim uskoro je zapelo zbog tehničkih poteškoća. Naime, došlo je do pucanja veze s nekim zastupnicima koji glasaju od kuće. Kako je pojasnio Jandroković, zastupnici su vidjeli i čuli što se događa u Saboru, no njih se nije vidjelo na ekranu.

Dok se uspostavljala veza, Jandroković je uz odobrenje ostatka Sabora nastavio s glasovanjem. Kako je na kraju tri do četiri zastupnika koji glasaju od kuće bilo na ekranu, SDP-ov Peđa Grbin zamolio je da se napravi stanka i da se uspostavi veza sa svim zastupnicima koji su kod kuće.

Veza s dijelom zastupnika nije se uspjela uspostaviti ni nakon stanke, pa je Jandroković upitao ostale žele li nastaviti bez dijela zastupnika ili da odgode glasovanje. Na kraju je glasovanje pomaknuto za 13:30.

U 13:30 glasovanje je nastavljeno. Zastupnici koji su bili na videovezi odrekli su se glasanja. 'Radi se o deset zastupnika iz redova vladajućih, i dvoje iz oporbe', rekao je Jandroković.

Dvoje zastupnika Mosta - Nikola Grmoja i Miro Bulj koji su do tada glasali videovezom stigli su u Sabor jer im epidemiolozi na kraju nisu odredili samoizolaciju.

Imunitet Nikole Grmoje pitanje presedana

Na glasanju se između ostalog našlo i izvješće MIP-a, a jedna od odluka tog tijela je bila da se Nikoli Grmoji ne skine imunitet u slučaju privatne tužbe koji je podignuo Ranko Ostojić.

Međutim, Grmoja je zatražio da mu se imunitet skine, iako u privatnim tužbama Sabor nikada ne skida imunitet. 'Ako želite da vam skinemo imunitet, to ćemo napraviti', rekao je Jandroković.

Međutim, SDP-ov Arsen Bauk upozorio je da rade presedan jer bi se u nekim budućim situacijama neki drugi zastupnici koji ne žele da im se skine imunitet mogli naći pod pritiskom javnosti.

HDZ-ov Branko Bačić stao je na loptu te predložio da se glasovanje o ovome odgodi za sljedeći put, a da se stranke konzultiraju u klubovima što treba napraviti.

Na kraju glasovanja zastupnici su izabrali i novu potpredsjednicu Sabora. SDP-ova Sabina Glasovac izabrana je jednoglasno, sa 102 glasa za.